· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Op een morgen stond ze daar

 Reeks:

 

 Auteur:

 Per Nilsson

 Aantal blz.

 151

 Illustrator:

 (omslag) Arcangel, Hollandse Hoogte

 ISBN:

 9789025861285

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 school, bezorgdheid, vriendschap, geloven

 Prijs: €

 13,95

 

 

Op een morgen ziet Tum-Tum een meisje bij het schoolplein. Anderen lijken haar niet op te merken. Later ziet hij haar weer en vraagt haar naam: Extra. Een paar dagen later komt Extra bij Tum-Tum in de klas. Hoewel ze heel erg gewoon is, wil iedereen bij haar in de buurt zijn en kan iedereen het goed met haar vinden. En zij praat met iedereen behalve met Tum-Tum . Hij vindt dat erg vreemd, maar probeert er verder geen aandacht aan te schenken. Het lukt hem echter niet. Wat is het geheim van Extra?

De auteur weet de lezer vanaf de eerste bladzijde te boeien met dit verhaal. Op een heel naturelle manier gaat de lezer mee in het verhaal van Tum-Tum. Het verhaal wordt vanuit zijn standpunt verteld, in de ik-vorm. De lezer weet dus even veel of even weinig als Tum-Tum over dit mysterieuze meisje. Doorheen het verhaal krijgt de lezer een beeld van dit bijzondere meisje, zoals Tum-Tum haar ervaart. En hoe vreemd ze ook overkomt, hij gelooft heel erg in Extra en wat ze volgens hem kan. Door dit geloof neemt hij alle vreemde gebeurtenissen erbij. Hij stelt er zich wel vragen over maar zij krijgen geen oplossing en Tum-Tum vindt ze daarna ook niet belangrijk meer. Als er maar gebeurt wat hij gelooft dat Extra kan!
Mogelijk is dit ook iets dat de auteur de lezer wil bijbrengen. Als je heel sterk in iemand gelooft, hoef je niet alles te begrijpen over die persoon. Nuchtere lezers zullen met vragen achterblijven na het lezen van dit verhaal. Een aantal elementen worden inderdaad wel door de auteur aangehaald, waarna er verder niets meer mee gebeurt of die zelfs niet noodzakelijk zijn voor het verloop van het verhaal. De auteur laat ook lang in het midden of Extra nu inderdaad de persoon is waarvan Tum-Tum – en dus ook de lezer – denkt dat ze is. Het slot komt nogal onverwacht en laat de lezer ook vrij onzeker achter over hoe de vork nu echt in de steel zit.
Het verhaal is wel bijzonder mooi verwoord en leest heel erg vlot; doet de lezer zelfs nadenken over zijn/haar manier van in het leven staan. Toch blijft hij/zij met een wat onbevredigd gevoel achter. Het verhaal is niet helemaal af, er zijn nog heel wat losse eindjes. Maar zoals reeds vermeld is dit misschien wel de bedoeling.


Pol Van Damme
oktober 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:10 oktober, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013