· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Azizi en de kleine blauwe vogel

 Reeks:

 

 Auteur:

 Laïla Koubaa

 Aantal blz.

 26

 Illustrator:

 Mattias De Leeuw

 ISBN:

 9780987669650

 Uitgever:

 Book Island

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 vriendschap, vrijheid, menselijkheid, revolutie

 Prijs: €

 16,50

 

 

Aan het zorgeloze leventje van Azizi in het Land van de Halve Maan komt abrupt een einde als de alleenheerschappij van Toer En Ditta iedereen en het ganse land domineert. Zij leven in uiterste luxe, schrokken en schransen de ganse dag en laten iedereen voor hen opdraven. Alle blauwe vogels laten zij opsluiten in een immense kooi op de binnenplaats van hun paleis. Gelukkig kan één kleine blauwe vogel eruit ontsnappen. Met de hulp van Azizi en zijn vele jasmijnbloemen ondernemen zij een nooit geziene actie ...

De auteur weet waarover zij schrijft. Als dochter van een Tunesische vader is de jasmijnrevolutie uit 2011 geen vreemde geschiedenis voor haar. Zij verwerkt deze gebeurtenis in een hedendaags, pakkend sprookje waarin de warme sferen van duizend-en-een-nacht duidelijk aanwezig zijn.
Haar taal is direct, subtiel en helder, haar stijl beeldend en vol sfeer.
De kleurrijke prenten van De Leeuw versterken dit met verve. Hij schildert en tekent met losse hand sfeerrijke tableaus vol zwier en leven.
Hij geeft de wellust van de onderdrukkers en de kleinheid van de onderdanen treffend weer in overdreven proporties waar je niet naast kunt kijken. De prenten imponeren en laten je niet los.

Een mooi en aangrijpend hedendaagse sprookje over zaken die zich nu nog vaak afspelen niet zo ver van hier. Over geschiedenissen die zich herhalen. Jammer genoeg. Maar verpakt in een boodschap van warmte en hoop. Vandaar een aanrader


Eric Vanthillo
augustus 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 september, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013