· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Karina schildert

 Reeks:

 

 Auteur:

 Frans Lasès

 Aantal blz.

 26

 Illustrator:

 Pieter Van Eenoge

 ISBN:

 9789058388445

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 kunst, creativiteit, schilderen, jezelf zijn

 Prijs: €

 14,50

 

 

Karina is een verwoed schilder. Zij woont in haar atelier. Of schildert zij in haar woning? In elk geval: schilderen is een passie dat haar leven beheerst.  Zij schildert voortdurend dat wat zij diep vanbinnen voelt.
Op een dag besluit zij haar schilderijen te verkopen. Zij hangt ze allemaal op, maakt lekkere limonade en bakt heerlijke koekjes en taarten en zet een gezellig muziekje op. Iedereen komt langs. Het feestje is gezellig. Maar op het einde blijkt dat al het eten en het drinken op is, maar niemand een schilderij gekocht heeft. Karina zucht. Na een slapeloze nacht neemt zij een driest besluit...

Dit kleurrijke prentenboek openbaart op een heldere wijze de passie van kunstenaars. Hoe zij werken vanuit hun diepe ik, hoe zij trachten hun werk te verkopen en hoe de 'kunstminnende' wereld daarop reageert. Dit doen de beide makers met veel humor en lichte satire.
De tekst is eenvoudig en gevat. Alsof Lasès het hoofdpersonage observeert en haar daden en overpeinzingen beschrijft met een lichte afstandelijkheid.
De speelse prenten van Van Eenoge sluiten hier perfect bij aan. Hij schildert op een kunstzinnige wijze een gepassioneerde vrouw die niets aan het toeval overlaat. Haar schilderdrift spat van de prenten af. Zijn kubistische stijl heeft iets licht afstandelijk, net als de tekst. Wat je verbeelding prikkelt. Ook mooi hoe hij het kunstwereldje op een meesterlijke wijze persifleert.
De totale vormgeving is geraffineerd en doordacht. De tekst is mooi geïntegreerd in de prenten en expressief afgedrukt door verschillende diktes en groottes door elkaar te gebruiken.

Een origineel prentenboek over kunst dat je meer biedt dan een goed verhaal. Op een niet expliciete wijze kan dit boek best gebruikt worden als kunsteducatie. Daarom voor de meerwaardezoeker een aanrader!

 

Eric Vanthillo
juni 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:21 juli, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013