· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het geheim van Lode A.

 Reeks:

 De Kleine Odessa

 Auteur:

 Peter Van Olmen

 Aantal blz.

 564

 Illustrator:

 Nicole de Cock

 ISBN:

 9789401406802

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 boeken, schrijvers, zoektocht, vlucht, avontuur

 Prijs: €

 19,99

 

 

Odessa verblijft nog steeds in Scribopolis waar ze les volgt bij verschillende beroemde schrijvers. Maar ze let niet altijd op en daardoor laat ze zich vangen door een medeleerling. Met als gevolg dat men haar aanziet als een medestander van Mabarak, haar vader. Alsof dat nog niet genoeg is, lijkt ze betrokken bij de diefstal van Boekus. Enkel Shakespeare, haar adoptievader, blijft in haar geloven. Maar dan verdwijnt die spoorloos. Odessa staat er alleen voor. Tegen wil en dank komt ze bij Mabarak terecht. Kan die haar helpen en wat wil hij van haar? Het lijkt hopeloos.

Dit is het vervolg op het meesterlijke ‘De kleine Odessa’ waarin Odessa een ongelooflijke schrijverswereld ontdekt waar ze zich bijzonder goed thuis voelt.
Odessa blijkt nog steeds een erg impulsief meisje te zijn dat door haar ongeduld van de regen in de drup terechtkomt. Ze raakt zo verward in het kluwen van haar acties dat ze er zelf niet meer uitraakt. Ze beleeft elke keer weer hachelijke avonturen en wordt telkens slechts op het laatste moment uit de penarie gehaald. En in dit verhaal wringt daar het schoentje toch wel. De auteur laat zijn personage heel erg in allerhande andere verhalen ‘verdwalen’. Daardoor komen er heel wat personages uit andere, oudere verhalen aan bod – wat op zich wel een goeie zaak is. Zo komen die klassieke verhalen ook nog eens onder de aandacht van lezers die deze verhalen nog niet kennen – maar heel wat keren moet de auteur Odessa laten redden door weer andere personages. Zo is er de grootste fan van Odessa, die haar uit de verhalen kan halen als het Odessa te warm onder de voeten wordt. Andere keren komt Lode A. (de wispelturige grasparkiet die Odessa helpt) als een duiveltje uit een doosje te voorschijn om al grappend en grollend Odessa te helpen ontsnappen als het dreigt mis te lopen. En dan zijn er nog de Boekmeester en de Majordomus die Odessa wel helpen, maar meer lijken te weten dan ze aan Odessa willen vertellen. En de rol van de ‘bolhoeden’ die allerhande personages dreigen te brainwashen is al evenmin duidelijk. Het doet afbreuk aan de geloofwaardigheid van het geheel.
Daarnaast blijft de zoektocht van Odessa aanslepen en aanslepen en moet ze van het ene boek naar het andere waardoor niet alleen zij, maar ook de lezer de draad dreigt kwijt te raken. Het lijkt allemaal goedbedoeld, maar het vergt veel inzet van de lezer om bij de les te blijven. Er zitten ook elementen in het verhaal die de lezer kent uit andere verhalen. Zo lijken de Wilma’s – deuren waarlangs je van het ene verhaal naar het andere kan reizen – verdacht veel op eigenwijze ‘via-via’s’ uit de Harry Potterverhalen. Of lijken ze overgenomen uit andere verhalen of films. Zo komen er ook van deze deuren voor in ‘The adjustment bureau’ waarin ook nog heren met hoeden rondlopen die het gemunt hebben op andere mensen om hen hun ‘levensweg’ op te dringen.
Dit verhaal vraagt heel wat leesbereidheid van de lezer en mist de aantrekkingskracht van het eerste verhaal. Het verhaal eindigt ook vrij abrupt, want Odessa’s probleem is nog lang niet opgelost. Ook over Boekus ligt een waas van mysterie. Hij is gestolen, maar niemand weet door wie en waarom en hij ‘verdwijnt’ ook helemaal in de rest van het verhaal. Dus wacht de lezer nog een vervolg. Hopelijk kan dat de lezer weer net zo erg boeien als het eerste Odessa-verhaal.

 

Pol Van Damme
juni 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:04 juli, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013