· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 SecretScouts en de verloren Leonardo

 Reeks:

 SecretScouts

 Auteur:

 Dennis Kind, Wendel Kind Wagenaar

 Aantal blz.

 317

 Illustrator:

 (omslag) Anouk Griffioen

 ISBN:

 9789082035308

 Uitgever:

 House of Sprouts

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 avontuur, zoektocht, tijdreizen

 Prijs: €

 18.95

 

 

Wanneer Sophie en haar zus Lisa van een oude buurvrouw een schets krijgen, zijn ze benieuwd wat hij voorstelt. Samen met hun overbuurjongens Jack en Tom gaan ze op onderzoek in de bibliotheek van hun vader. Daar ontdekken ze een geheime kamer waarin zich enkele vreemde voorwerpen bevinden. Een oud boek trekt hun bijzondere aandacht. Als ze het vreemde geschrift kunnen ontcijferen, doen ze een geweldige ontdekking.

De auteurs willen met hun verhaal een aantal elementen aan elkaar koppelen: het genie van Leonardo da Vinci die zijn tijd ver vooruit was, de mogelijke ontdekking van een verloren gewaand schilderij van hem en een mysterieus eiland. De lezer krijgt dan ook heel wat informatie over deze dingen. Het avontuur dat de vier jongeren beleven laat al deze elementen samenvloeien. Deze vier jongeren, twee zussen en twee broers worden als eigentijdse jongeren geschetst, met hun onstilbare hang aan internet en apps voor smartphones. Daarnaast kunnen ze bijzonder goed met elkaar overweg, zijn ze altijd in voor een geintje en wordt hun nieuwsgierigheid geprikkeld door de vreemde ontdekkingen die ze doen. Jammer genoeg kom je als lezer niet te weten hoe oud deze jongeren zijn. Ze worden enerzijds behandeld als twaalfjarigen – moeten om halfnegen naar bed! – maar anderzijds gedragen ze zich als zestien-, zeventienjarigen. Ook hun handelingen passen beter bij die leeftijd – ze gaan op schoolreis naar Venetië!. Die discrepantie laat de lezer heel de tijd twijfelen aan de geloofwaardigheid van het geheel. Ze krijgen ‘rekenles’ en hebben ook nog nooit van Leonardo da Vinci gehoord, wat de lezer dan doet besluiten dat ze nog vrij jong zijn, maar later zitten Sophie en Jack samen op één kamer in een sjiek hotel. Op den duur weet je het als lezer niet meer.
Hun vondst in de geheime kamer is ongelooflijk kostbaar en ze fantaseren over al wat ze met dat geld kunnen gaan doen en ze houden deze vondst geheim voor hun ouders. Dit terwijl hun vader kunsthistoricus is en zij toch wel verondersteld worden te weten hoe belangrijk hun vondst wel kan zijn.
Je komt als lezer ook niet te weten hoe die bijzondere zaken in die kamer zijn terecht gekomen. Er loopt doorheen het verhaal ook een hermelijn van de buurvrouw, maar ook hier lijkt geen bijzondere reden voor te zijn.
Het taalgebruik is erg Noord-Nederlands zoals ‘lekker jezelf zijn’ of ‘onwijs’ of ‘cool’. Het woordje ‘vet’ lijkt op elke bladzijde minstens eenmaal voor te komen.
Het slot van het verhaal verwijst reeds naar een vervolg.
Het verhaal vormt een avonturenverhaal met historische informatie over een aantal zaken, maar lijdt onder een aantal onduidelijkheden en onopgehelderde elementen.

 

Pol Van Damme
mei 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 juni, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013