· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Op reis door het menselijk lichaam

 Reeks:

 

 Auteur:

 Sam Loman

 Aantal blz.

 45

 Illustrator:

 (omslag) Sam Loman

 ISBN:

 9789044338126

 Uitgever:

 The House of Books

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 Skelet, organen, zintuigen, spieren …

 Prijs: €

 17,95

 

 

In zeventien dubbele paginagrote hoofdstukken wordt de werking van het menselijk lichaam uitgelegd. Tekeningen en schema’s verduidelijken de tekstblokken die bij elk hoofdstuk horen. Doorheen het hele boek lopen gekleurde banden waarin nog weetjes staan over het onderwerp op die pagina’s. Een kort verhaaltje over Ana die haar arm gebroken heeft en Tomie die haar begeleidt, vormt de rode draad doorheen het boek. Achteraan is een woordenlijst en register opgenomen.

De illustraties over organen of zintuigen zijn nog steeds de klassieke illustraties over het menselijk lichaam als in een boek van een hele tijd geleden. Enkel het zenuwstelsel wordt voorgesteld als een moderne metrokaart. Die metrolijnen lopen doorheen het hele boek om aan te tonen dat alle ‘onderdelen’ van het menselijk lichaam samenwerken en dat ze allemaal heel erg belangrijk zijn.
De tekstblokken staan verspreid over de pagina, tussen de illustraties door. Het maakt het geheel nogal vol, wat overladen. De teksten zijn ook niet allemaal even gemakkelijk verstaanbaar. Het ‘rode-draad-verhaaltje’ zit daar wat verloren tussen en geeft weinig meerwaarde. Van heel wat delen van het menselijk lichaam (beenderen, spieren, zenuwen, celdelen enz.) wordt ook de Latijnse naam gegeven. Mogelijk interessant voor toekomstige verplegend personeel. Of het een meerwaarde is voor de jonge lezer is, is niet duidelijk.
Het boek heeft een erg groot formaat waardoor het niet in elk boekenrek zal passen.
Klassiek boek met uitgebreide en niet altijd eenvoudige uitleg over de vele functies van het menselijk lichaam.

 

Pol Van Damme
mei 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 juni, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013