· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Moordgriet

 Reeks:

 Lekker lezen

 Auteur:

 Inge Bergh

 Aantal blz.

 144

 Illustrator:

 Leen Depooter (omslag)

 ISBN:

 9789058388476

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 20

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 15

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 zussen, borderline, drugs, liefde, opgroeien

 Prijs: €

 14,95

 

 

In de reeks 'Lekker lezen' verscheen deze spannende thriller die je in één ruk uitleest. En je dan verbaasd achterlaat. Het verhaal klopt perfect bij de eigenschappen waaraan de boeken uit deze reeks moeten voldoen: snel, echt en (ont)spannend.
Belle is de moordgriet uit de titel van het boek. En die titel heeft zij niet gestolen. Hoewel zij van binnen vol twijfels zit, wat zo herkenbaar is voor opgroeiende tienermeisjes, kan ze deze perfect maskeren door een overmatig druggebruik. Deze krijgt zij gretig toegediend door haar 'vriend' Jens.
Het boek begint op een fuif waar Belle probeert om Jens te dumpen. Enkel zijn drugs heeft ze nog nodig. Halsoverkop wordt zij verliefd op Sander, de helft van een eeneiige, identieke tweeling. Snel lopen de zaken volledig uit de hand en dreigt Belle's leven een gevaarlijke wending te krijgen.
Zij belandt in de psychiatrie en beetje bij beetje komen we te weten hoe de vork juist in de steel zit. Wat er twee jaren geleden gebeurd is en hoe deze tragische gebeurtenis nu tot een ontknoping komt. Met een einde dat meer dan verrassend is, onthutsend!

Bergh schrijft dit verhaal met vlotte pen. De snelheid waarmee de gebeurtenissen zich afwikkelen geven je nauwelijks de kans om dit boek opzij te leggen.
Soms mis je nuancering of subtiliteit. Deze worden dan overklast door sensatiezucht. Maar altijd wel met de juiste psychologische insteek, waardoor de herkenning en de identificatie mogelijk blijven.
Doorheen het verhaal sleurt de auteur je mee in de waan en de verwarring van het hoofdpersonage. Dat is knap, maar door de grote ommekeer op het einde valt de puzzel pas erg laat in elkaar en ontstaat er verwarring over al wat je ervoor gelezen hebt. Opnieuw lezen is dan de boodschap.

 

Eric Vanthillo
mei 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 juni, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013