· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Mijn fijne geluiden boekje

 Reeks:

 

 Auteur:

 Edward van de Vendel

 Aantal blz.

 56

 Illustrator:

 Mattias De Leeuw

 ISBN:

 9789058388469

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 3

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 geluiden, rijmen, fantasie, omgeving

 Prijs: €

 14,95

 

 

De makers van dit charmante prentenboekje lieten zich inspireren door alledaagse geluiden uit ieders omgeving: het geritsel van het zakje chips, de adem van iemand die slaapt, de grasmaaier van de buren, het knerpend grind als papa thuiskomt met de auto, boertjes en windjes en borrelende buikjes, een verre uil in het nachtelijke woud, borrelpraatjes onder water, de ruisende blaadjes in de wind, de vele melodietjes van de nog meer mobieltjes, het schuiven en snuiven van de printer, ..., tot zelfs het zacht en licht zuchten van het sleetje van de dvd-speler.
Te veel om op te noemen.
De eerste verdienste van dit boekje is alvast dat het je anders doet luisteren naar je omgeving. Met meer finesse en aandacht.

Van de Vendel schreef bij de vele geluiden prikkelende versjes in een wisselend rijmschema. Zijn woordenschat is gevarieerd en speels, zijn stijl vlot en helder.
Je proeft de vele originele versjes best mondjesmaat en tegelijkertijd ga je op zoek in je eigen omgeving naar het betreffende geluid.
Zoals bv.: Als je plakband hard / van plakband trekt / dan schreeuwt het lang / en uitgerekt. Of: Boertje / Windje / Niet bijzonder / Zuchtje van boven / Zuchtje van onder.
Fantasie en originaliteit ten top!
De kleurrijke illustraties geven het geheel een bijzonder speels karakter. De Leeuw tekent met zwierige lijntjes een ganse berenfamilie bij elkaar die vaak nog het gezelschap krijgt van andere dieren als de olifant, de poes, en vele mieren klein en zwart.
Expressie en beweeglijkheid sieren de personages. Je ontdekt op de prenten vele details waardoor je er niet snel op uitgekeken raakt.

Zeker binnen het genre van peuterboekjes rond geluiden een opvallende aanrader!

 

Eric Vanthillo
mei 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:01 juni, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013