· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Joep! (+ cd)

 Reeks:

 

 Auteur:

 Mark Haayema

 Aantal blz.

 30

 Illustrator:

 Wouter Tulp

 ISBN:

 9789025753160

 Uitgever:

 Gottmer

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 schapen, stotteren, verliefd, homoseksualiteit

 Prijs: €

 14,95

 

 

Joep, het kleine schaapje, kan niet slapen. Hij voelt iets en dat wil hij aan iedereen vertellen. Het probleem is echter dat hij stottert. Telkens als hij zijn verhaal begint met “Ik bč-bč-bč-ben-...” kunnen de anderen niet wachten en maken zij de zin voor hem af. Zo ontstaan er vele misverstanden. Tijn, het konijn, verstaat dat Joep op wereldreis gaat en beslist om mee te gaan. Mies, de eekhoorn, schrikt erg op want zij vermoedt dat  Joep een enge ziekte heeft. Isa en Lisa, de tweelingzusjes egel, vermoeden dat Joep op hen beiden verliefd is. Maar op wie dan het meest? En de vader van Joep vreest dat hij Joeps verjaardag is vergeten, én zijn feestje.
Niemand laat hem zijn verhaal afmaken. Behalve Dirk, zijn nieuwe buurschaap in het weilandje naast hem. Die verstaat Joeps probleem en luistert aandachtig. Hij geeft hem zelfs tips om zijn zinnen af te maken. En dan, als alle dieren op een afstandje aanwezig zijn, komt zijn verhaal eruit: hij is verliefd. “Op wie?” vraagt Dirk. “Op jou” zegt Joep. “Feest!” gillen de anderen. En niemand ziet hoe Joep en Dirk stilletjes blozen...

Dit ontroerende verhaal met de nodige dosis humor laat zich lekker voorlezen. De verschillende thematieken die uitnodigen tot reflectie en gesprek, zoals stotteren en homoseksualiteit, zijn een natuurlijk deel van het verhaal en liggen er niet vingerdik bovenop. Dit verhoogt de geloofwaardigheid en de mogelijkheid tot herkenning en identificatie.
De zachtgekleurde prenten ogen niet origineel maar wel aangenaam en herkenbaar. De expressie van de dieren spreekt boekdelen en de vele details voegen er leuke humor aan toe.

Bij dit boek hoort ook een cd, waarop je het ganse verhaal kan beluisteren in een hoorspel van een zestiental minuten. Aangename stemmen van tal van bekende Nederlanders (oa Paul Haenen, Carry Tefsen, Erwin Olaf, en anderen) vertellen het verhaal en spelen de vele dieren, ondersteund door grappige geluiden en fijne muziek van Marnix Dorrestein.
Deze opname geeft aan het boek echt een meerwaarde. Een mooi geheel!

 

Eric Vanthillo
mei 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:01 juni, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013