· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De generaal

 Reeks:

 Cherub, deel 10

 Auteur:

 Robert Muchamore

 Aantal blz.

 367

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789077826478

 Uitgever:

 Bakermat

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 Engels: Tim Gladdines

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 Cherub - The General

 AVI:

 9

 Thema’s:

 spionage, avontuur

 Prijs: €

 12,95

 

 

James en zijn zus Lauren zijn allebei agenten van Cherub, een jeugdafdeling van de Britse inlichtingendienst. Voor James’ huidige missie heeft hij het vertrouwen moeten winnen van Chris Bradford, de leider van een anarchistische organisatie. Omdat de organisatie niet veel actie meer voert, wil Bradford meer de terroristische toer op. Het is aan James om hem te bespioneren tijdens een onderhandeling met een wapenleverancier. Die wordt echter in het oog gehouden door een andere Geheime Dienst zodat zijn missie plots geen zin meer heeft. Daardoor kan hij samen met zijn zus en nog andere Cherubs mee naar Amerika, waar ze tijdens een militaire oefening opstandelingen moeten spelen. Het Amerikaanse leger is erg gerust in hun organisatie, maar dat is buiten de vindingrijkheid van Kazakov gerekend, de begeleider van de Cherubs. Hij heeft een prachtig plan om het Amerikaanse leger te overrompelen, en het lijkt nog te werken ook…

Dit boek uit de Cherub-reeks start met enkele sfeermakers. De lezer volgt James en Lauren die elk een eigen missie tot een goed einde moeten brengen. Dat geeft onmiddellijk een goed beeld van de opdrachten die deze jongeren krijgen, maar ook van de verschillende personages die in dit verhaal aan bod zullen komen. De onderlinge relaties tussen de jongeren is immers erg bepalend voor het slagen van hun missies, en er heerst niet altijd een goede verstandhouding. Hoofdpersonage James is een durfal die iets te veel met meisjes in zijn hoofd zit om de held van het verhaal te kunnen worden. Hij is een ondernemende tiener die graag een uitdaging aanneemt en er dan helemaal voor gaat. Dat hij daardoor geregeld in de problemen geraakt, of zelfs illegale zaken doet, stoort hem niet. Dat maakt hem een boeiend personage, maar niet echt om naar op te kijken. Dan is zijn zus Lauren een meer integer personage. Ze speelt dan misschien te veel de baas volgens anderen, maar haar inschattingen zijn correct en haar handelingen rechtvaardig. Na het avontuur met het Amerikaanse leger  beleeft James samen met Kazakov nog een apart avontuurtje, dat hem er niet sympathieker op maakt. Het beeld dat wordt geschetst van de Cherub-agenten is in dit boek trouwens helemaal niet zo positief, er lijken heel wat ettertjes rond te lopen. Wat het verhaal dan weer spannend maakt.
Een vlot geschreven verhaal vol actie en spanning, ook al zijn die deze keer verdeeld over verschillende missies. En je leert altijd wat spionagetrucjes bij!

 

Mik Ghys
mei 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:01 juni, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013