· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Verwoest me

 Reeks:

 Touching Juliette-trilogie

 Auteur:

 Tahereh Mafi

 Aantal blz.

 114

 Illustrator:

 (omslag) Colin Andersen

 ISBN:

 9789020679632

 Uitgever:

 Blossom Books/Abimo

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 Engels: Merel Leene

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 Destroy Me

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 totalitair regime, verliefdheid, fascinatie

 Prijs: €

 9,95

 

 

Nadat Juliette hem ontsnapt is, herstelt Warner van zijn verwonding. Maar dan komt zijn meedogenloze vader en medeoprichter van Het Herstel aan in de basis om orde op zaken te stellen. Hij beveelt Warner om de ontsnapten terug te vinden. Warner vindt het notitieboekje van Juliette en zij wordt een ware obsessie voor hem. Hij wil Juliette absoluut terugvinden, maar zijn vader heeft andere plannen.

Dit is eigenlijk een soort tussenverhaal tussen het eerste deel van deze trilogie – Vrees me – en het volgende deel – Breek me. In tegenstelling tot de twee andere delen die vanuit het standpunt van Juliette worden verteld, krijgt de lezer hier Juliette’s grootste vijand Warner aan het woord. Zodoende krijgt de lezer inzicht in zijn manier van denken en handelen en zijn visie op de maatschappij zoals ze er aan toe is. Maar bovenal krijgt de lezer een beeld van een geobsedeerd persoon die de gedachte aan Juliette niet uit zijn hoofd kan zetten. Elke gedachte, elke handeling doet hij met Juliette in zijn achterhoofd. En net omdat hij daardoor anders gaat handelen dan wat Het Herstel voorstaat, komt zijn vader orde op zaken stellen. Het wordt al snel duidelijk dat het twee totaal tegengestelde persoonlijkheden zijn. De uiterst strenge vader kijkt neer op zijn zoon en vindt hem gewoon minderwaardig. Daardoor ontstaat er een beeld van de vader als een hardvochtig, bijna onmenselijk persoon waar gevoelens niet van tel zijn. Terwijl bij Warner er net gevoelens opborrelen waarvan hij niet wist dat hij ze had. Deze tegenstelling maakt het geheel tot een boeiende studie van beide personages en geeft de lezer een genuanceerder beeld van Warner dan wat hij/zij via Juliette al heeft vernomen.
Het boek speelt zich af naar het einde van het eerste deel toe en ook nog voor een deel in het tweede deel.
In het kader van deze trilogie is dit een boeiend stukje lectuur dat de lezer een ruimer beeld geeft over de verschillende personages. Want ook over Juliette zelf, hoewel niet als personage aanwezig in het verhaal, krijgt de lezer nog heel wat informatie.
Een opvallend sterke verbinding tussen het eerste en het volgende deel van dit verhaal.

 

Pol Van Damme
april 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:20 mei, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013