· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het kleine Rijksmuseum

 Reeks:

 

 Auteur:

 Dik Zweekhorst (samenstelling)

 Aantal blz.

 258

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789045114699

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 2

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 kunst, Rijksmuseum Amsterdam, woorden

 Prijs: €

 15

 

 

Kunstzinnige woordenboeken zijn geen rariteit meer. Want enkele soortgelijke voltreffers verschenen reeds eerder: 'Het kleine museum', 'Het kleine Van Gogh museum' en 'Het kleine Magritte museum'.
Nu levert ook het
Rijksmuseum van Amsterdam zijn bijdrage aan de 'kunstzinnige          opvoeding' van de allerkleinsten.
Niet origineel dus, maar wel mooi!

Het geheel is een verzorgde bundeling van meer dan 120 kunstwerken (of fragmenten eruit) uit de nationale schatkamer van het Rijksmuseum. Rechts staat telkens het kunstwerk, en links het woord met eronder in een kleiner lettertype de kunstenaar, de titel van het werk met het jaartal erbij, de gebruikte techniek en de ware grootte. Veel info dus, allemaal netjes samengebracht in een verzorgde vormgeving.
Zoals de zonnebloem van Johan Teyler, de baard van Vincent Van Gogh op zijn zelfportret, de kus van Maria met kind van Quinten Matsijs, appels op een stilleven van Gustave Courbet, de rug van een staand vrouwelijk naakt van Johan Braakensiek, enzovoort.
Geen alfabetische volgorde, geen chronologische volgorde, geen verdeling in stijlen, maar gewoon een mix om lekker doorheen te zappen. Om te kijken en te lezen (ook als is het telkens maar één woord). Boeiend voor groot en klein!

 

Eric Vanthillo
april 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:20 mei, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013