· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Vos en Haas en de seizoenen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Sylvia Vanden Heede

 Aantal blz.

 68

 Illustrator:

 Thé Tjong-Khing

 ISBN:

 9789401406727

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 3

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 seizoenen, opruimen, ballon, sneeuwpop,
 regenbui

 Prijs: €

 19,99

 

 

Vos en Haas zijn niet enkel bekend bij eerste lezers. Ook jongere kinderen leerden deze vrienden kennen via de grote kartonboeken. Dit boek bundelt vier eerder uitgegeven verhalen, bij elk seizoen eentje: Troep is leuk, de bui van Uil, de ballon van Uil en Wat een kou Vos en Haas.
In het verhaal ‘Troep is leuk’ is de lente aangebroken en voelt Haas het kriebelen om aan de lenteschoonmaak te beginnen. Vos stoort zich niet aan de rondslingerende troep. Uil heeft ook opgeruimd: hij brengt een doos vol kleding naar Vos en Haas, die zich meteen beginnen te verkleden. Uil neust door de afgedankte spullen van Vos en Haas en vult er zijn doos mee… In “de bui van Uil” is het zomer. Uil is in een dichterlijke bui maar geraakt niet verder dan ‘Ik ben een uil’. Vos en Haas rijmen er mee op los, terwijl ze schuilen voor een zomers onweer in het hol van Vos en Haas. Dan is het herfst, in “de ballon van Uil”, en vallen de bladeren van de bomen. Een blauwe ballon raakt verstrikt in de boom van Uil. Uil koestert de ballon als een ei. Maar ballonnen hebben geen eeuwig leven, en wanneer Uil zijn ballon als een ei wil uitbroeden loopt het helemaal mis. In “Wat een kou, Vos en Haas” breekt de winter aan. Vos en Haas zijn door het dolle heen wanneer het gesneeuwd heeft. Ze haasten zich naar buiten om een sneeuwpop te maken: een sneeuwhaas en een sneeuwvos. Helemaal verkleumd gaan ze zich opwarmen bij een hete kop thee en een knetterend haardvuur in de boom van Uil.

Deze vier verhalen vormen een mooi en uitnodigend geheel. De grote prenten bulken van de leuke details, en sluiten prima aan bij de tekst. In de covertekening staat een grote knipoog naar Waar is de taart, een boek waarin Vos en Haas als randfiguren opduiken. Ook de tekst is erg rijk en verrijkend; het biedt heel wat relevante woordenschat aan.
Een heerlijke verhalenbundel, goed voor heel wat uurtjes lees-, kijk- en zoekplezier!

 

Inge Umans
april 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 mei, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013