· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Verborgen talenten. Jeugdliteratuur op
 school

 Reeks:

 

 Auteur:

 Piet Mooren, Karen Ghonem-Woets,
 Erna van Koeven, Jeanne Kurvers,
 Herman Verschuren

 Aantal blz.

 464

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789046902882

 Uitgever:

 Coutinho

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 volwassenen

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 theorie en praktijk van leesontwikkeling en  
 jeugdliteratuur, basisonderwijs

 Prijs: €

 49,50

 

 

Dit boek is geschreven om (aanstaande) leerkrachten competent te maken in het selecteren van interessante boeken en het leert hoe jeugdliteratuur in de les kan worden ingezet. Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel vormt de inleiding: het schetst een aantal voorbeelden van meesters en juffen in kinderboeken maar ook het belang en de functie van boeken op verschillende leeftijden. Het zoomt o.a. in op meervoudige intelligentie, en hoe leesbevordering daar op kan inspelen en bij kan aansluiten. In deel twee wordt uitgebreid stilgestaan bij lezen (o.a. de ontwikkeling van leesvaardigheid), leesbevordering (o.a. als schoolbeleid), diverse genres en geletterdheid. In het laatste deel wordt dan concreet ingezoomd op de jeugdliteratuur die gekoppeld wordt aan verschillende schoolvakken.
Het boek werd door verschillende experts geschreven, die elk hun stukje van de puzzel toelichten. Alle delen werden erg toegankelijk geschreven en de vele verwijzingen naar fragmenten en voorbeelden wakkeren hopelijk de goesting aan om de tips mee te nemen naar de klaspraktijk en ze daar tot heerlijk verrijkend onderwijs om te zetten.
Bij het boek hoort een website met extra studiemateriaal. Je vindt er een entree per hoofdstuk, diverse opdrachten en verwijzingen naar interessante links, verdiepende teksten en titellijsten van aanbevolen jeugdliteratuur. Elk boek heeft een unieke inlogcode.
Een aanrader voor iedereen met een hart voor kinderen, literatuur en onderwijs!

 

Inge Umans
april 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:14 mei, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013