· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Rat is zoek

 Reeks:

 

 Auteur:

 Paul de Moor

 Aantal blz.

 138

 Illustrator:

 Martijn van der Linden

 ISBN:

 9789401404365

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 6

 Originele titel:

 

 AVI:

 E3

 Thema’s:

 koe, wei, rat, vriendschap, kleuren

 Prijs: €

 12,99

 

 

Dit boek is het vervolg op de twee eerder verschenen boeken over de vrienden Koe en Rat: de wei van Koe en de reis van Rat, maar kan los van de andere delen gelezen worden.
Koe is gelukkig in haar weitje en wil nooit op een andere plek gaan wonen. Voor Rat ligt dat anders: bij hem kriebelt het regelmatig om er af en toe tussenuit te knijpen. Rat maakt zich een beetje zorgen om Koe. Het wit in haar pels is niet meer zo erg wit. Rat trekt erop uit, op zoek naar wit voor Koe. Koe is overstuur als ze ontdekt dat Rat vertrokken is zonder afscheid te nemen. Ze piekert zich suf, voelt zich zo leeg en verlaten dat zelfs Pad haar niet kan troosten. Rat vaart intussen met een zelf gevouwen boot op de vijver tot bij Zwaan, die heerlijk wit is. Dan gaat hij tot bij Kip, die in een paarse soep staat te roeren. Rat proeft stiekem van de soep en slaat blauw uit… Kip toont haar schatkamer: eieren met in elk ei een andere kleur. Rat luist het ei met wit van Koe af en speelt het even later kwijt aan Vos. Rat duikelt de burcht van Vos in en vindt het ei met het wit van Koe terug tussen een heleboel andere wellicht gestolen eieren. Met het ei en een plan keert Rat weer terug naar de wei van Koe….

Opnieuw slaagt de auteur er in om een stevig en ietwat absurd verhaal neer te zetten dat uit allemaal eenlettergrepige woorden bestaat. Mooi hoe het verhaal van Rat en Koe zich afwisselend en aanvullend afspelen, en hoe Rat achteraf een geheel eigen interpretatie van de feiten weergeeft. De fijne tekeningen van Martijn van der Linden zorgen voor een prachtige en gelaagde visuele ondersteuning.

 

Inge Umans
april 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:14 mei, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013