· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Kleine Chopin

 Reeks:

 

 Auteur:

 Michal Rusinek

 Aantal blz.

 36

 Illustrator:

 Joanna Rusinek

 ISBN:

 9789460680571

 Uitgever:

 Marmer

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 Pools: Ad van Rijsewijk

 Leeftijd:

 + 6

 Originele titel:

 Maly Chopin

 AVI:

 

 Thema’s:

 Chopin, kindertijd, opgroeien, muziek

 Prijs: €

 14,95

 

 

Dit fraai uitgegeven prentenboek is vrij geïnspireerd op het standbeeld van Frederik Chopin in Warschau, waar hij zijn eerste twintig levensjaren doorbracht.
Het boek geeft allerlei informatie over wie Chopin was als kind. Soms echt en soms verzonnen. De auteur neemt vrijelijk tal van loopjes met de werkelijkheid en fantaseert erop verder.
Frederik Chopin trok een vies gezicht omdat hij elke dag spinazie moest eten. Toen hij, stilliggend in het gras, aangevallen werd door mieren, ving hij ze in zijn nieuwe notenschrift. En toen hij zijn schrift met een klap dichtsloeg, ontstond zo zijn eerste compositie, een mars. Later, op een nacht, wilde hij een gevecht aangaan met de piano, maar het leek hem beter om hem goed te verzorgen dan hem te opereren. En zo leerde hij alles van en over de piano en bleek hij een muziekgenie. Als hij op een keer teveel gegeten had, ging zijn buik vreselijk tekeer. Alsof er honderd mensen in dansten. En zo ontstonden twee mazurka's. Later bedacht hij ook nog de polonaise, de wals, een rondo, en nog veel meer. En op het einde van zijn leven keerde hij terug naar Warschau als een stenen beeld, aan het meertje onder de boom, denkend aan toen.

De vele weetjes stapelen zich geleidelijk op tot een soort versnipperd levensverhaal van Chopin als kind. Spanning moet je hier niet zoeken, daarvoor is de versnippering te groot. Maar je wordt als lezer wel verrast door de vele spontane gebeurtenissen en wendingen.
De auteur rijmt zich een weg doorheen het verhaal. Soms doet hij dit subtiel, op andere momenten opvallend en grotesk.
De vormgeving valt op in zijn verscheidenheid. Met tal van technieken creëert de illustrator mooie prenten die je graag ontdekt. Naïeve tekeningen, kunstige potloodlijnen, grappige collages, ... Afwisseling troef, alles netjes bij elkaar gebracht in kunstige composities.

 

Eric Vanthillo
april 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:25 april, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013