· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Sander & Anders

 Reeks:

 

 Auteur:

 Leen De Coensel

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Linda Schacht

 ISBN:

 9789080675803

 Uitgever:

 De Kangoeroe vzw

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 handicap, familie, dromen, thuishulp

 Prijs: €

 15,00

 

 

De auteur van dit prentenboek, die als thuisbegeleidster voor 'De Kangoeroe' werkt en dus weet waarover zij schrijft, schreef dit boek vanuit de intrinsieke noodzaak om het samenleven met een familielid met een motorische beperking of handicap bespreekbaar te maken voor kleine kinderen.
En daar slaagt zij in. Met veel fantasie en een lichte humor.

Anders vertelt het verhaal van zijn familie. Over zijn mama die goed koekjes kan bakken en over zijn papa die goed kan fietsen. Maar vooral over zijn broer Sander die nog niet zo goed kan zitten, sluipen of kruipen, maar wel goed vervelend kan doen (net zoals andere broertjes). Hijzelf kan goed dromen, zowel 's nachts als overdag. Die dromen, van hem en van de andere gezinsleden, staan centraal doorheen het ganse verhaal.
De Kangoeroe komt bij hen thuis en luistert naar hun dromen, naar wat zij zouden willen doen moest Sander niet gehandicapt zijn. Ieder heeft zo zijn eigen dromen.
De Kangoeroe blijft komen en vragen, en beetje bij beetje komen de dromen uit ...

De makers van dit prentenboek (zowel de auteur als de illustrator) hebben voor de subtiliteit gekozen. De motorische beperking van Sander is niet meteen duidelijk en de consequenties ervan nog minder. Zij hebben zich meer gefocust op de dromen van de andere gezinsleden. Zij benaderen het probleem dus op een positieve wijze. Dit heeft wel als gevolg dat de kern van het verhaal niet meteen duidelijk is, maar mits enige begeleiding kan dit geen probleem zijn.
Het verhaal ontwikkelt zich stapsgewijs, verduidelijkt de werking van de thuishulp en geeft helder aan dat voor elk probleem een mogelijke oplossing is, een alternatief. Dat je dus niet bij de pakken moet blijven zitten.
De personages zijn helder en herkenbaar. Ieder met zijn dromen en wensen. Fijn dat de makers voor dieren hebben gekozen, dit verlucht het verhaal met de nodige fantasie.
De kleurrijke prenten stralen een vrolijke energie uit, zelfs op de momenten dat het niet zo gemakkelijk loopt in het gezin. Met ruwe krijtlijnen tekent Schacht aandoenlijke figuren met een duidelijke expressie en een grote beweeglijkheid. Zij voegt er tal van speelse details aan toe die het verhaal aanvullen.

 

Eric Vanthillo
april 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:18 april, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013