· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Rood of Waarom pesten niet grappig is

 Reeks:

 

 Auteur:

 Jan De Kinder

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Jan De Kinder

 ISBN:

 9789058388483

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 blozen, pesten, groepsdruk, school

 Prijs: €

 13,95

 

 

Tuur bloost, en dat is genoeg voor de anderen om te lachen, te fluisteren en hem te pesten. Hoe meer ze hem pesten, hoe roder hij wordt. Maar ook stiller. Tot het uit de hand loopt ...

Met grote, sfeervolle prenten en zuinige woorden maakt De Kinder het thema van pesten gemakkelijk bespreekbaar voor jonge kinderen.
Het verhaal is netjes gradueel opgebouwd, toont alle facetten van pestgedrag vanuit verschillende standpunten en plaatst de groepsdruk centraal.
Eerst wordt er alleen maar gewezen en gegniffeld. Maar snel wordt het lachen harder en ontstaat er een leider onder de pesters, Paul. Hoe stiller Tuur wordt, des te feller wordt Paul. Niemand durft voor hem onderdoen en zal hem verklikken aan de juf. Daarvoor is de schrik te groot. Tot één dapper iemand de toon zet en haar mond opent, en dan volgen de anderen en raakt het pestprobleem opgelost.
Soms zijn de overgangen wat bruusk om geloofwaardig te zijn. Maar de herkenbaarheid van het ganse verhaal lijdt hier niet onder.
De personages zijn hoogst realistisch en herkenbaar.
De zachtgekleurde prenten geven het verhaal een integere sfeer mee. De verschillende figuren zijn soms wat houterig en clichématig afgebeeld in hun expressie, maar De Kinder blijkt bijzonder sterk in zijn grote kleurpartijen en zijn suggesties. Zoals de dominantie van de kleur rood (en soms grijs) doorheen het verhaal en de waanzin van de wolven. Zeer sterk!

 

Eric Vanthillo
april 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:18 april, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013