· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Held op sokken

 Reeks:

 

 Auteur:

 Bette Westera

 Aantal blz.

 30

 Illustrator:

 Thé Tjong-Khing

 ISBN:

 9789025749996

 Uitgever:

 Gottmer

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 ridders, helden, stoer, prinses, Middeleeuwen

 Prijs: €

 12,95

 

 

Lang geleden, in de Middeleeuwen, hadden alle ridders baarden. Dat hoorde zo, om stoer te zijn. Om toernooien te winnen, prinsessen uit torens te bevrijden, vreemde ridders te verslaan en om lelijke monsters of zevenkoppige draken te doden.
Behalve ridder Roderik. Hij had geen baard en ook geen laarzen en telde dus niet mee op zijn geitenwollen sokken. Hij was enkel goed om het bloed van de dode draak op te dweilen, harnassen te poetsen, aardappels te schillen, enz. Zijn specialiteit was ballen van drakengehakt met worteltjes en bruine jus en aardappelpuree.
Toen, op een dag, kwam een schone jonkvrouw eten, Carolina Cantenclaar van Leeuwen. En haar lievelingsgerecht was, jawel ...
Zo werd Roderik een held op sokken waar de anderen niet aan konden tippen en kwam er een einde aan de Middeleeuwen.

Dit fantasierijke verhaal bulkt van de humor. Het zet de clichés van ridders en helden op zijn kop en haalt de realiteit onderuit op een ongekende, originele wijze.
Westera rijmt zich een verhaal bij elkaar dat je met alle plezier (voor)leest. Haar zinnen en woorden lezen vlot en klinken nergens geforceerd.
Het verhaal bouwt zich gestaag op naar een verrassend einde dat zelfs een loopje neemt met de geschiedenis ...
Niemand beter dan Tjong-Khing had dit kunnen illustreren. Hij weet fantasie en realiteit perfect te combineren. Zijn heldere en herkenbare figuren vol expressie zwieren over de pagina's heen. De prenten zijn helder en boordevol fijne details. Een fijne humor is rijkelijk aanwezig.

Een plezier om naar te kijken en een plezier om (voor) te lezen, dit verrassende prentenboek over 'stoere' ridders en kieskeurige prinsessen.

 

Eric Vanthillo
april 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:18 april, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013