· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Onsterfelijk

 Reeks:

 

 Auteur:

 Jessica Khoury

 Aantal blz.

 334

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789044818000

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 Engels: Margot van Hummel

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 Origin

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 jungle, onsterfelijk, verliefdheid, experiment

 Prijs: €

 19,95

 

 

Pia leeft in een afgesloten onderzoekcentrum ergens in de jungle. Haar hele leven heeft ze nog niets anders gezien dan wat ze door de ramen van haar kamer te zien krijgt van de jungle. Pia is zelf het experiment waarrond alles in het onderzoekcentrum draait. Ze is namelijk onsterfelijk. Pia weet niet beter dan wat men haar verteld. Tot ze op een dag het centrum door een gat in de omheining verlaat en tegen een jongen opbotst. Die leeft in een naburig dorp. Voor Pia begint een erg spannende periode. Maar daardoor begint ze ook te twijfelen aan alles wat er in het centrum gebeurt. Wat moet ze doen?

Het verhaal wordt door Pia zelf verteld, in de ik-vorm. Daardoor weet de lezer net zoveel als Pia over alle gebeurtenissen. Pia ontdekt dat er zich vreemde dingen afspelen in het centrum. Men verzwijgt dingen voor haar. Het gaat de wetenschappers helemaal om hun experiment – Pia – en daarvoor gaan ze tot het uiterste. Langzaam maar zeker verliest Pia de zekerheid over wat er allemaal gebeurt in het centrum. Haar ethische en morele normen wegen hoe langer hoe meer op haar, mede door haar contact met Eio, de jongen uit de jungle. Daardoor wordt ze heen en weer geslingerd tussen haar getrouwheid aan het experiment en haar vrije leven buiten het centrum. Haar uitgebreide overwegingen halen voor een groot deel de vaart uit het verhaal. Telkens als ze denkt dat ze bij Eio en zijn volk echt ‘leeft’, wordt ze zich weer van haar verantwoordelijkheid tegenover het centrum bewust. Deze beide tegengestelde werelden kan ze onmogelijk met elkaar verzoenen.
Hoewel Pia altijd aan het woord is, schudt de lezer toch regelmatig het hoofd over haar manier van omgaan met de opeenvolgende gebeurtenissen. Haar trouw aan het centrum – waarvan ze te weten komt dat het over lijken is gegaan – blijft haar verliefdheid voor Eio in de weg staan. Iets wat op den duur ergernis opwekt bij de lezer. Eio daarentegen is oprecht en hij is dan weer té goed voor Pia. Ondanks haar telkens weerkerende afwijzing, blijft hij haar in bescherming nemen. Het komt soms niet helemaal geloofwaardig meer over. Jammer.
Het duurt meer dan driehonderd pagina’s vooraleer ze uiteindelijk haar definitieve keuze heeft gemaakt. Dit verhaal is dan ook echt iets voor doorbijters die vooral belangstelling hebben voor die ethische en morele bezwaren dan voor lezers die een spannend avontuur verwachten.

 

Pol Van Damme
maart 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:31 maart, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013