· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Noodweer

 Reeks:

 

 Auteur:

 Nancy Mostrey

 Aantal blz.

 199

 Illustrator:

 (omslag) Studio Clavis

 ISBN:

 9789044818055

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 toekomst, boten, zintuigen, pesten, vrienden

 Prijs: €

 19,95

 

 

We bevinden ons in een verre toekomst. Mensen vormen gemeenschappen op aan elkaar geklonken schepen en voorzien zich van voedsel in drijvende tuinen. Wonen doen ze in een oud cruiseschip dat bij het geheel behoort. William Miller werkt zich in moeilijkheden als een nieuwe leerling hem begint te pesten. Maar William ontdekt dat hij een bijzondere gave heeft ontwikkeld. Hij ontdekt dat er mogelijk een complot wordt gesmeed om de macht over te nemen op deze drijvende gemeenschap. Samen met enkele vrienden gaat hij op onderzoek uit. Dat blijkt niet zonder gevaar te zijn.

Een toekomstverhaal dat een weinig rooskleurig beeld schetst van een maatschappij die zich op aaneengeklonken schepen een menswaardig bestaan tracht te geven. Voor het overige is het een gewone gemeenschap, met vrienden, sportwedstrijden, school en eenoudergezinnen zoals dat van William.
Het verhaal wordt vlot verteld door de auteur vanuit het standpunt van William. Zo weet de lezer ook niet meer dan wat William meemaakt en zegt of voelt. Zijn bijzondere gave maakt hem eerst erg onzeker en doet hem twijfelen.
De titel van het verhaal zet de lezer echter op het verkeerde been. Het verhaal gaat in de eerste plaats over een mogelijk complot, daarnaast over pesten en de reactie van William daarop. Het aangekondigde noodweer is er pas op het cruciale moment waarop de slechteriken van dienst hebben gewacht om toe te slaan, net als in elke voorspelbare thriller of griezelfilm.
Het verhaal graaft niet erg diep. De pesterijen tegen William geven de conservatieve directeur de kans om William hard aan te pakken en zijn moeder is eerder een zwak personage. Zij maakt zich eerder zorgen over haar status binnen de gemeenschap dan bezorgdheid over William of het zoeken naar de oorzaak van de pesterijen.
Het verhaal is helaas niet zo ‘indrukwekkend’ of ‘overdonderend als een vloedgolf’ als de achterflap de lezer wil doen geloven. Goed voor ontspannen leesplezier als tussendoortje.

 

Pol Van Damme
februari 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 maart, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013