· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De tuin van de feeën

 Reeks:

 

 Auteur:

 Sébastien Perez

 Aantal blz.

 64

 Illustrator:

 Benjamin Lacombe

 ISBN:

 9789044818369

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 Frans

 Leeftijd:

 + 7

 Originele titel:

 L'Herbier des Fées

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 feeën, wetenschap, onderzoek, fantasie, magie

 Prijs: €

 34,95

 

 

De Russische Aleksandr Bogdanovitsj, ingelijfd in het geheime Kabinet van Occulte Wetenschappen van Raspoetin, werkte omstreeks 1914 aan de ontwikkeling van een levenselixir en trok daarvoor naar het woud van Brocéliande in Bretagne, de bakermat van vele mysterieuze legendes, o.a. die van koning Arthur.
Al snel ontdekte hij de grote Gentiaan, waaruit hij hoge concentraties actieve bestanddelen wist te destilleren voor zijn siroop van het lange leven. Op de wortelstok van de Pilvaren ontdekte hij een amfibiewezentje dat hem fascineerde. Snel daarna ontdekte hij nog andere minuscuul kleine wezens, als de Eriophoria Animans op het wollegras, de Aruma Animans in de bloem van de gevlekte aronskelk, en anderen. Elke plant in het woud bleek bewoond te zijn door een ander (onbekend) wezen.
Hij onderzocht, ontleedde, dissecteerde, en raakte hoe langer hoe meer in de ban van de magie van het woud en zijn verborgen bewoners. Zo erg zelfs dat hij zich op sleeptouw liet nemen door de dansende Helleboria en de delicaat geurende Anjerling. Uiteindelijk verwilderde hij volledig en zou hij niet meer terugkeren naar zijn familie en zijn thuisbasis.
Een nieuwe legende was geboren ...

De makers van dit fascinerende prentenboek verzonnen dit semiwetenschappelijke verhaal om de lezers/kijkers op sleeptouw te nemen doorheen een fantasierijke wereld van feeën en andere mysterieuze wezens.
Het geheel is opgevat als een fictieve documentaire vol illustraties, logboekgegevens, brieven, dagboeknotities, resultaten van onderzoeken en krantenknipsels.
Het oogt allemaal heel erg realistisch.
De sfeervolle illustraties lijken op oude prenten uit natuurboeken. De sfeer wordt extra versterkt door transparante schutbladeren uit kalkpapier en half verstopte pagina's door ingenieuze uitsnijdingen als kantwerk.
Doorheen het verhaal voel je de obsessie van de onderzoeker groeien. Hij sleept je mee in zijn zoektocht en zijn uiteindelijke besluit aanvaard je met gemak.
Dit boek valt op door zijn groot formaat en zijn totale vormgeving. Niets is aan het toeval overgelaten. Het geheel voert je mee in een wereld vol magie en fantasie.
Alle macht aan de verbeelding!

 

Eric Vanthillo
februari 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 maart, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013