· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 How to be an explorer of the world
 
Een draagbaar museum (Ndl editie)

 Reeks:

 

 Auteur:

 Keri Smith

 Aantal blz.

 204

 Illustrator:

 Keri Smith

 ISBN:

 9789000308194

 Uitgever:

 Spectrum

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 Engels: Anke ten Doeschate

 Leeftijd:

 + 14 (+ volwassenen)

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 creatief denken, verbeelding, kunsteducatie

 Prijs: €

 15,99

 

 

Keri Smith is een Canadese schrijfster, illustrator en guerilla-kunstenaar. Zij publiceerde tal van doeboeken over creativiteit. Stuk voor stuk opvallende en originele werken vol verbeelding die je eigen creativiteit aanboren en aanwakkeren.
Elk boek dwingt je om buiten de lijntjes te denken en te handelen onder haar motto: 'Als je jezelf uitdaagt en uit je vastgeroeste patronen breekt, vergroot je je wereld. En daar word je gelukkig van.'
Maar even goed onder het motto van de kunstenaar Joseph Beuys: 'Everyone is an artist'.

In dit boek begeleidt ze je om je leven te bekijken als een grote speurtocht. Een speurtocht vol verrassingen die je verzamelt, onderzoekt, vastlegt en met elkaar combineert. Om zo te komen tot dit draagbaar museum, een boek vol persoonlijk gevonden, genoteerde en gemaakte 'dingen'.
De vele ideeën die zij aandraagt zijn niet nieuw. De meeste ervan zijn geleend, overgenomen of gestolen van de grootste denkers en kunstenaars van onze tijd, zo zegt zij zelf. Maar de manier waarop zij deze presenteert is eigenzinnig en hoogst origineel, wat dit boek bijzonder maakt.
Na een lange inleiding, als een soort handleiding bij dit boek en hoe je in het leven de verwondering kan vatten, krijg je een massa ideeën, oefeningen en uitgangspunten aangereikt die je creativiteit uitdagen, netjes verdeeld in 59 'ontdekkingstochten'.
Bv.: Verzamel kleurstalen uit verfwinkels en vind dezelfde kleuren in je omgeving. Maak hierbij een soort van kleurendagboek. Vertel ook over de kleuren uit je lievelingsboeken, je dromen of je herinneringen.
Zoek tijdens je omzwervingen zoveel mogelijk spullen die je als pigment kunt gebruiken (gekneusde bessen, modder, geplette bladeren, kruiden, ...) en druk met vlekken ervaringen uit.
Ga op zoek naar gezichten in je omgeving of op je tochten. Je kunt ze overal in zien. In kranen, deurknoppen, brievenbussen, de natuur, ... Leg ze vast.
Enzovoort enzoverder.
Kortom, een massa prikkelende ideeën die je manier van kijken verruimen en je geest openen.
Dit alles in een frisse en opvallende lay-out. Smith speelt met foto's, tekeningen, lettertypes, kleuren en composities, wat het boek tot een speels werk maakt dat uitnodigt en prikkelt om over te gaan tot actie. Om uiteindelijk een boek te hebben met twee auteurs: Smith en ... jezelf.

Een opvallende aanrader die zeker in geen enkele boekenkast mag ontbreken van iedereen die met kunst begaan is. Zowel jongeren als hun volwassen begeleiders.

 

Eric Vanthillo
februari 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 februari, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013