· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Gif!

 Reeks:

 

 Auteur:

 Theo Engelen, Marloes Schoonheim

 Aantal blz.

 122

 Illustrator:

 (omslag) Shutterstock

 ISBN:

 9789025860622

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 milieu, vakantie, vriendschap, zee, thriller

 Prijs: €

 13,95

 

 

De veertienjarige Daan verveelt zich stierlijk aan de kust in Domburg. Ze ziet als een berg op tegen de vakantie tot ze Nazim ontmoet. Die ziet wel wat in het meisje dat de kaas niet van haar brood laat eten en als een kat van zich afbijt. Anderzijds doet Daan zich in eerste instantie stoerder voor dan ze zich voelt. Als er enige vriendschap ontstaat tussen beiden gaan ze samen dingen doen, zoals de bunkers bekijken die in de duinen verscholen liggen. Ongewild komen ze in een duister complot terecht. Ze willen uitzoeken wat er aan de hand is, maar het wordt gevaarlijker dan ze zich konden voorstellen.

Het verhaal speelt zich af in de omgeving van Domburg en wordt afwisselend verteld vanuit het standpunt van Daan en haar vriendje Nazim. Zodoende volgt de lezer het verhaal vanuit twee oogpunten: Daan die zich stierlijk verveelt en erg puberachtig reageert en Nazim die erg zelfverzekerd en ondernemend de wereld rondom hem bekijkt. De twee tieners zijn het meest beschreven en komen vrij goed over, al worden sommige elementen wel erg in de verf gezet. Deze twee nogal tegengestelde personages vloeien samen als ze elkaar ontmoeten en samen het geheim willen oplossen.
De aanzet is wel vreemd. Een meisje loopt erge brandwonden op als ze in de duinen in een vreemd goedje gaat zitten. Verder in het verhaal zal blijken waar dat goedje vandaan komt en wat er mee aan de hand is. Wat nog vreemder is, is dat de slechteriken van dienst opereren in een erg toeristische omgeving en midden in de vakantieperiode. Om van het verhaal te kunnen genieten zal de lezer deze feiten best negeren. Ook over nog enkele andere elementen zal de lezer best niet te veel nadenken.
Een avontuurlijk verhaaltje dat vlot wegleest maar ook niet meer dan dat. Het milieu-element is slechts een (toevallig) actuele invalshoek maar is slechts bedoeld om een avontuur tussen beide tieners mogelijk te maken.
Een verhaal om een regenachtige dag tijdens een vakantie te vullen … in Domburg bijvoorbeeld.

 

Pol Van Damme
januari 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 februari, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013