· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Schaduwland

 Reeks:

 

 Auteur:

 Geoffrey Huntington

 Aantal blz.

 864

 Illustrator:

 (omslag) Erwin van Wanrooy

 ISBN:

 9789000314454

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 Engels: Susan Swaan

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 The Ravencliff Stories. Sorcerer of the
 
Nightwing / Demon Witch / Blood Moon

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 demonen, macht, vriendschap, zoektocht

 Prijs: €

 19,99

 

 

Na de dood van zijn vader gaat de veertienjarige Dave bij zijn voogd wonen, de strenge mevrouw Krandel in het Huis met de Raven, op een klip bij het dorpje Misery Point. Al gauw ontdekt hij dat het huis en zijn bewoners een heleboel geheimen hebben. Hij ontdekt ook dat hij bepaalde krachten heeft waarmee hij demonen terug naar hun Hellegat kan sturen. Hij blijkt lid te zijn van de Orde van de Nachtvleugels. Dat is niet naar de zin van mevrouw Krandel die hem verbiedt zijn toverkrachten te gebruiken. Maar vooral is hij op zoek naar zijn afkomst. Want zijn vader, die hem heeft opgevoed, blijkt niet zijn echte vader te zijn. Dave krijgt gelukkig ook enkele trouwe vrienden en hij wordt verliefd op de dochter van mevrouw Krandel, Cecile. Bij Rolf Montagne, die een Wachter blijkt te zijn, kan Dave terecht als hij meer te weten wil komen over de Nachtvleugels. Maar Rolf en mevrouw Krandel zijn gezworen vijanden.
In het begin heeft hij zijn handen vol aan het kleine neefje van Cecile die wordt bezeten door een machtige overleden tovenaar Antoine Ensuivre. Die wordt de Afvallige genoemd omdat hij zijn macht voor eigen doeleinden wilde gebruiken en de demonen uit het Hellegat, dat zich in het huis bevindt, wilde bevrijden. Nog maar net bekomen van deze verschrikking, komt Dave in aanraking met een Afvallige uit een ver verleden, de heks Isobel de Apostaat. Daarvoor reist hij zelfs terug in de tijd. En om eindelijk van de vloek over het Huis met de Raven verlost te geraken, moet Dave een tweede maal de strijd aanbinden met de Afvallige tovenaar Antoine.

Deze dikke pil van 864 pagina’s bevat de drie verhalen rond Dave Martens – Het Huis met de Raven / De Demonenkoningin / Bloedrode maan – die in afzonderlijke delen zijn verschenen tussen 2002 en 2006.
Na een uitvoerige uiteenzetting van de jeugd van Dave komt het verhaal pas echt goed op gang als Dave in het Huis met de Raven allerlei vreemde dingen ontdekt. Ook zijn eigen gaven ontdekt hij stukje bij beetje. Eigenlijk is hij een lid van een eeuwenoude orde die zich tot doel heeft gesteld het Kwade te bestrijden. Dave is echter niet opgeleid en zal zich slechts moeizaam zijn gaven eigen maken.
Het verhaal wordt verteld door de auteur vanuit het standpunt van Dave en de lezer ontdekt dan ook samen met Dave de geheimen en gevaren. Eens de lezer mee is in die wereld van geesten, demonen en tovenaars komen alle gebeurtenissen geloofwaardig over. Dave wordt levensecht beschreven. Vooral zijn onzekerheid en zoektocht naar zijn afkomst worden goed verwoord. Ook zijn ingeboren bezorgdheid om de anderen wordt realistisch beschreven. Zijn vrienden zijn jongens en meisjes die je overal kan tegenkomen. Zij worden Dave’s trouwste helpers.
De verhalen lezen vlot en de spanning wordt bijzonder goed aangehouden.
Omdat het een bundeling is van drie afzonderlijke verhalen, worden sommige elementen herhaald. In het tweede verhaal elementen uit het eerste en in het derde verhaal elementen uit het eerste en tweede verhaal. Iets wat bij deze bundeling eigenlijk niet nodig was. Men heeft blijkbaar gewoon de drie verhalen achter elkaar ‘geplakt’.
Het verhaal verveelt nooit en de lezer blijft geboeid. Maar wat erg jammer is, is dat het boek stopt na het derde verhaal maar dat het niet afgerond is. Dave – en met hem de lezer – blijft nog steeds met een aantal vragen zitten. Zag de auteur het niet meer zitten? Wilde de uitgeverij niet meer mee? Het blijft een vraag. En erg jammer voor de lezer die zich doorheen een verhaal van 864 bladzijden heeft gelezen.
Ook de toenmalige website rond de reeks is blijven steken en niet meer aangepast. Bijzonder spijtig. Hopelijk komt er ooit nog een afrondend deel dat antwoorden biedt op de vragen en zoektocht van Dave.

 

Pol Van Damme
januari 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 februari, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013