· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Bologna Children's Book Fair:
 Illustrators annual 2012

 Reeks:

 

 Auteur:

 divers

 Aantal blz.

 183

 Illustrator:

 divers

 ISBN:

 9789051162523

 Uitgever:

 Bononia University Press
 Voor Nederland:
De Vier Windstreken

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uitÖ:

 Tweetalig: Italiaans - Engels

 Leeftijd:

 volwassenen

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Themaís:

 illustraties jeugdboeken, boekenbeurs,
 Bologna

 Prijs: Ä

 49,90

 

 

Voor de doorwinterde liefhebbers van jeugdboekillustraties is het elk jaar weer uitkijken naar deze bundel met een selectie van waardevolle en kunstzinnige illustraties van over heel de wereld, allemaal tentoongesteld op de Internationale Jeugdboekenbeurs in Bologna.
Ook deze keer weer klaarde de internationale, vijfkoppige jury geen eenvoudige klus: zij selecteerden uit 2685 inzendingen van 60 landen 72 illustratoren. De geselecteerde landen zijn heel divers:  ArgentiniŽ, BelgiŽ, Frankrijk, Duitsland, Iran, ItaliŽ, Japan, Korea, Mexico, Polen, Portugal, Zuid-Afrika, Spanje, Zwitserland, Taiwan, Thailand, Nederland, Venezuela en Engeland.
Uit BelgiŽ kozen zij maar liefst 6 illustratoren: Sabien Clement, Jean-Marc Daele, Clara De Villiers, Mandana Sadat, Klaas Verplancke en Geert Vervaeke.
Uit Nederland werd Inge Nouws geselecteerd.
De Koreaanse Eun-young Cho wordt speciaal in de kijker geplaatst omdat zij vorig jaar de grote prijs BIB (Biennial of Illustration Bratislava) won. Zij krijgt de kaft toebedeeld en mag het rijtje illustratoren openen met haar speelse schetsen en bontgekleurde schilderijen uit haar boek over de paardenrennen 'Run Toto!'. Korea is trouwens goed vertegenwoordigd in de selectie met niet minder dan 7 illustratoren.
Het lijvige boek opent met enkele inleidende artikels (telkens in het Italiaans en in het Engels) over de jeugdboekenbeurs zelf, over  Eun-young Cho en haar boek 'La Course' en over de juryleden en hun visie. De criteria die zij hanteerden bij de selectie waren: een goed verhaal, een gedegen techniciteit en een opvallende originaliteit.
Deze criteria herken je onmiddellijk als je doorheen het boek bladert.
De geselecteerde werken zijn
alfabetisch gerangschikt volgens de maker. Een amalgaam van stijlen en technieken komt aan bod. Je kan er geen gemeenschappelijke noemer bij bedenken, tenzij die van de degelijkheid.
Het is tevens boeiend om te merken hoe diverse culturele en artistieke invloeden land- en andere grenzen doen vervagen.
Elke illustrator krijgt een dubbele pagina toegewezen, waarbij je naast de illustraties ook beknopte info vindt: de titel, de gebruikte technieken, contactgegevens en een korte bio- en bibliografie.
De witte pagina's en de luchtige lay-out zorgen ervoor dat de prenten ideaal tot hun recht komen.

In zijn geheel vormt deze catalogus een meer dan waardevol naslagwerk voor iedereen die gepassioneerd is door hedendaagse illustraties (van jeugdboeken).

 

Eric Vanthillo
januari 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:06 februari, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013