· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Buitenbeen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Dirk Bracke

 Aantal blz.

 173

 Illustrator:

 (foto cover) Marie Hochhaus

 ISBN:

 9789059328785

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2012 (5de herziene druk)

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 handicap, rolstoel, liefde, opgroeien, pedofilie

 Prijs: €

 15,95

 

 

Delphine is lichamelijk gehandicapt en zit aan een rolstoel gekluisterd. Dit maakt het leven voor haar niet gemakkelijk. Want liefst deelt ze dit met haar vrienden op de meest gewone manier. Maar dat is niet zo eenvoudig.
Haar zus Eva zorgt voor haar, maar doet dit niet altijd met evenveel overtuiging. Op school wordt zij vaak gepest. Met Kathleen schiet zij wel heel goed op en deelt zij lief en leed en ook haar liefdesperikelen. Want na een fuif in het dorp is zij verliefd geworden op Robin. Een jongen met ook een lichamelijke handicap aan zijn handen. Het klikt heel goed tussen beiden.
Ondertussen is er ook een rol in een film die steeds dichterbij komt. De verschillende castings gebeuren via de webcam. Tot haar vader haar betrapt voor de camera zonder kleren aan. Hij grijpt in en blijkbaar is Delphine in de val gelokt door een pedofiel, die nog meer slachtoffers maakte.
Eind goed al goed, de politie kan hem traceren en oppakken. En uiteindelijk zit er toch nog een echte filmrol in de mogelijkheden...

Bracke schreef dit verhaal oorspronkelijk in 2006 na een reeks gesprekken met lichamelijk gehandicapte jongeren via de thuisbegeleidingsdienst 't Spoor.
Het is een hyperrealistisch, vlot geschreven verhaal dat herkenbaar is voor vele opgroeiende tieners en hen tegelijkertijd inzicht geeft in het leven van iemand met beperkingen.
Bracke zou Bracke niet zijn, moest hij er het thema van de webcamsex en de pedofilie niet aan toevoegen. Want hij schuwt geen taboes.
Dit onderwerp van seksueel misbruik mist echter een grondige uitwerking en gaat soms wat snel. Het zou een verhaal op zich kunnen zijn. Terwijl het nu wat achteraan hinkt aan het centrale thema van de opgroeiende Delphine.

 

Eric Vanthillo
november 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:20 december, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012