· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Wit als sneeuw, zwart als inkt

 Reeks:

 

 Auteur:

 Vanessa Joosen

 Aantal blz.

 277

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789401403160

 Uitgever:

 LannooCampus

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 volwassenen

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 sprookjes, onderzoek, gebroeders Grimm

 Prijs: €

 29,99

 

 

In zes grote hoofdstukken neemt de auteur de sprookjes van de gebroeders Grimm onder de loep. Eerst worden de gebroeders Grimm uitgebreid beschreven, hun omgeving en hun werkmethode. Daarna wordt ingezoomd op de evolutie van de sprookjes doorheen de negentiende en twintigste eeuw. De evolutie die vertalers en illustratoren doormaken wordt in de volgende hoofdstukken beschreven om met moderne bewerkingen van het sprookje van Sneeuwwitje het boek te vervolledigen. Een uitgebreide bibliografie, een reeks eindnoten en een index sluiten het boek af.

In dit lijvige studieboek worden de sprookjes van de gebroeders Grimm nauwgezet onderzocht. De historische context waarin de sprookjes zijn ontstaan, de evolutie doorheen de tijd, de interpretatie door vertalers alsook de verschillende manieren van illustreren en hun weerspiegeling van de toenmalige maatschappelijke kijk op sprookjes en hun mogelijke invloed op jonge kinderen komen uitgebreid aan bod. Tot en met de versuikerde Disney-versies en de interpretaties die eerder naar volwassenen gericht zijn. De auteur heeft in haar onderzoek diep gegraven om alle interpretaties, vertalingen en bewerkingen een plaats te geven, getuige de bibliografie en de grote hoeveelheid eindnoten.
Het sprookje van Sneeuwwitje is de rode draad doorheen het geheel. De auteur toetst dit sprookje telkens met haar bevindingen omtrent de evolutie, interpretatie en illustratie doorheen de tijd.
Dit is een echt studieboek waarin op wetenschappelijke basis de sprookjes van de gebroeders Grimm onder de aandacht worden gebracht. Het boek bevat bijzonder veel tekst in kleine letter en vraagt dan ook een geconcentreerde en constante inspanning van de lezer. Het verruimt de blik van de lezer(es) voor zijn/haar kijk op sprookjes, hun invloed, hun evolutie en hun interpretatie in de evoluerende maatschappij van de negentiende en twintigste eeuw.

 

Pol Van Damme
november 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:28 november, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012