· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Knies en Broos

 Reeks:

 

 Auteur:

 Reineke Van Hooreweghe

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Monique Van Kessel

 ISBN:

 9789090272085

 Uitgever:

 eigen beheer

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 6

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 hoofd, hersenspinsels, bevrijding, vriendschap

 Prijs: €

 14,95

 

 

Knies was een aardig vrouwtje met een hoofd vol. Vol gedachten, praatjes, blije dingen, giechels, grapjes, trieste dingen, verhalen, lelijke woorden, deuntjes, slimme dingen, cijfers, vergeten dingen, en nog veel meer.  Zij wilde alles netjes bewaren.
Haar hoofd zat echter te vol om nog een normaal leven te leiden. Zij sliep niet meer. Elke nacht moest zij opruimen in dat grote hoofd van haar. En zo sliep zij iedere avond onder een dekentje van verdriet.
Daar kwam echter verandering in toen zij een nieuwe buurman kreeg: Broos. Hij was een man van weinig woorden maar van vele muziekjes. Deuntjes van over heel de wereld. Hij nodigde Knies uit om kennis te maken met elkaar bij een gezellig kopje thee en wat liedjes. Knies zag dit echter niet zitten, want er was in haar hoofd geen plaats meer voor liedjes. Maar heel wat later vonden de nootjes van Broos toch de weg naar het hoofd van Knies. Door de watjes in haar oren heen. En als daarna het hoofd van Knies in het hoofd van Broos zat, ondernam hij dapper actie ...
En zo werden zij toch nog de beste vrienden.

Dit gevoelige verhaal, dat herkenbaar is voor zowel kinderen als volwassenen, hoort bij een muziektheatervoorstelling met dezelfde titel. Je hoeft echter de voorstelling niet gezien te hebben om te kunnen genieten van dit boek.
Het verhaal bouwt zich gestaag op naar een verlossend einde en je leeft mee met het hoofdpersonage dat haar hoofd zou moeten leegmaken maar het niet kan. De onoverkomelijke zwaarte van Knies kruipt onder je vel. Maar nergens wordt het te zwaar. De auteur kruidt het verhaal met de nodige lichtheid en fijne humor. Hoe Knies omgaat met haar volle hoofd en hoe Broos haar ervan verlost, geeft je veel voer tot gesprekken en persoonlijke reflectie.
De makers geven in het begin en op het einde van het boek ook nog speelse tips mee om je indrukken te verwerken door middel van prettige doe-opdrachten. Zoals bv. “Schrijf alle donkere gedachten op hele kleine briefjes of maak een tekening van je boze bui en begraaf ze dan in de tuin.” Of “Hoe zien je oude dromen eruit? Verzamel ze in een glazen pot.” Enz. ...
Dit originele verhaal wordt perfect verbeeld door fijnzinnige illustraties die je verbeelding prikkelen. De illustrator knipt, plakt, schildert en stempelt zacht ingekleurde prenten bij elkaar die je aanspreken. Zij roepen een speelse wereld op vol kinderlijke fantasie die de realiteit overstijgen.

Zowel het verhaal als de illustraties zijn subtiel gelaagd en prikkelen je verbeelding. De makers hebben het zich niet gemakkelijk gemaakt. Maar je voelt er de persoonlijkheid en de noodzaak om dit verhaal te vertellen van afdruipen. Daarom, en ook omdat dit een gewaagd debuut is dat in eigen beheer is uitgegeven, een terechte aanrader. Een boek dat je niet snel zal loslaten. Bestellen kan je via de website van de auteur.

 

Eric Vanthillo
november 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:28 november, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012