· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het Romeo & Juliet mysterie

 Reeks:

 Team Mortis

 Auteur:

 Bjorn Van den Eynde

 Aantal blz.

 310

 Illustrator:

 (omslag) Dries Bastiaensen

 ISBN:

 9789077826843

 Uitgever:

 Bakermat

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 thriller, spionage, vriendschap, verliefdheid

 Prijs: €

 14,95

 

 

Erika Storm is dolblij als haar Italiaanse vriendje Marco weer opduikt. Maar hun avondje uit verandert voor Erika in een nachtmerrie. Marco blijkt geheimen te hebben waarvan zij niets afweet en even later wordt ze door de politie beschuldigd van drugsmokkel en wapenbezit. Dan komt agent Brain Bailey haar te hulp en heeft voor haar een bijzonder – niet af te slaan – voorstel. Daar moet ze eerst wel even voor … doodgaan! Op papier tenminste. Erika belandt in een groepje jonge spionnen die in het grootste geheim opdrachten uitvoeren die niet langs normale wegen kunnen opgelost worden – Team Mortis. Haar introductie verloopt echter niet zonder slag of stoot en de opdracht moet dringend worden uitgevoerd.

Dit is het eerste avontuur van een thrillerreeks rond een groepje tieners die elk wel een bijzondere gave hebben en daardoor geknipt zijn voor hun opdrachten. Maar daarnaast worstelen ze ook één voor één met een of andere fundamentele angst voor iets die ze moeilijk kunnen beheersen. Het is een internationaal team zodat ook de verschillende talen weinig problemen opleveren. Het team lijkt te beschikken over een heel groot aanbod aan verschillende wapens en voertuigen en ook geld is er ruim voldoende. Het verhaal moet het vooral hebben van een niet aflatende stroom van gebeurtenissen waarbij de teamleden van de ene actie in de andere rollen en het verhaal een grote vaart geven. Maar de lezer moet zich niet druk maken in een aantal dingen waaraan erg snel voorbij wordt gegaan. Zo is  Erika in het begin een eenvoudig, stil meisje van zestien. Maar nog geen twee weken later hanteert ze feilloos een aantal spionagetechnieken, breekt ze in in een kantoor, kruipt over smalle richels en voelt zich als een vis in het water op een Italiaanse top-balletschool. Daarnaast is de leider van het team prominent afwezig en kijkt hij meestal vanuit de verte toe, zonder zich in het gebeuren te mengen of bijkomende informatie te verschaffen. Hij lijkt het ook prettig te vinden zijn pupillen ‘scherp’ te houden door ze in gevaarlijke situaties te manoeuvreren.
De auteur doet een poging om zijn personages toch enige diepgang mee te geven door  hun gevoelens te verwoorden. Ze kunnen verliefd worden, vrienden maken, angst hebben. Enkel hun eigen angst houden ze liefst zo goed mogelijk verborgen.
Het verhaal leest bijzonder vlot en de acties volgen elkaar in sneltreinvaart op. De lezer blijft geboeid lezen en leest het verhaal in één ruk uit. De 310 pagina’s vormen geen enkel probleem.
De auteur lijkt zijn inspiratie te hebben gehaald bij de verhalen van Alex Rider van Anthony Horowitz. Met dit verschil dat het hier om een team gaat. Zelfs in de lay-out van de kaft kan enige gelijkenis worden waargenomen.
In dit eerste deel heeft de lezer de leden van het team leren kennen en hebben ze een opdracht uitgevoerd. Hopelijk kan de auteur in het tweede deel de personages dieper uitwerken.

 

Pol Van Damme
november 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:28 november, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012