· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Wie klopt daar?

 Reeks:

 

 Auteur:

 Bart Moeyaert

 Aantal blz.

 44

 Illustrator:

 Gerda Dendooven

 ISBN:

 9789058387981

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 Sinterklaas, armoede, honger, winter, schuld

 Prijs: €

 17,50

 

 

Winter: vroeg donker, ijsbloemen op de ruiten, gladde wegen en dichtgevroren sloten. Boeren waren onderweg met hun karren en hun paarden. Soms ging er een paard onderuit en dan vloekte de boer en sjorde hij aan het bit van het paard. Meestal kwam het goed.
Maar soms ook niet. Zoals met Moos. Hij ging ook onderuit en hield er kapotte benen aan over. En op kapotte benen kan je niet staan. Dit ongeluk kwam bovenop een bevroren oogst in de schuur en een bijna lege voorraadkast. Honger alom dus.
De al even hongerige slager kwam om Moos te slachten. Maar voor wie was het vlees? Voor de boer en zijn familie? Voor de slager zelf? Voor de drie magere dochters van de hoedenmaker? ...
De slager liet zich niet van de wijs brengen. Maar de boer kon hem verschalken met een list. Een list die echter fataal afliep voor de kinderen van de boer. Of toch niet? ...

Moeyaert vertelt hier een verhaal dat duidelijk zijn bronnen haalt uit oude Sinterklaasverhalen. Maar hij geeft er zijn eigengereide twist aan waardoor het een hoogstpersoonlijk verhaal wordt waarin enkel de 'geest' van Sinterklaas nog ronddwaalt.
De indringende sfeer is koud, hard en meedogenloos. Hij beschrijft een winter waarin armoe troef is. Honger is alom aanwezig en iedereen probeert zijn eigen hachje te redden.
De taal is gebald, hard en direct. De zuinige woorden komen bij de lezer binnen als mokerslagen.
Maar het zou geen Sinterklaasverhaal zijn, moest het niet goed eindigen. En daar houdt Moeyaert zich aan. Gelukkig!
Dit alles is krachtig in beeld gebracht door Dendooven. Zij schildert, knipt en plakt sterke, expressieve beelden bij elkaar die je imponeren. Haar robuuste figuren vertellen duidelijk de afschuw van armoe en miserie, maar even goed de charmes van onschuld en geluk. Haar composities zijn pareltjes die evenzeer je intuïtie aanspreken. Sterk zonder meer!

'Wie klopt daar?' is een hoogst origineel Sinterklaasverhaal waarin tekst en beeld elkaar voortstuwen tot een imponerende vertelling die zowel kinderen als volwassenen boeit. Vandaar een terechte aanrader in elke winterse boekenkast.

 

Eric Vanthillo
november 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:12 november, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012