· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Dag Sinterklaas

 Reeks:

 

 Auteur:

 Hugo Matthysen

 Aantal blz.

 64

 Illustrator:

 Marjan Van den Berghe

 ISBN:

 9789460011788

 Uitgever:

 Vrijdag / Ketnet

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 4

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 Sinterklaas, Zwarte Piet, fantasie, humor

 Prijs: €

 19,90

 

 

De bekroonde serie 'Dag Sinterklaas' verscheen voor het eerst op de Vlaamse televisie in1993 en wordt jaarlijks herhaald. Tot groot jolijt van groot en klein. Zij doorstaat makkelijk de tand des tijds door de fantasierijke pen van Hugo Matthijsen en zijn eigenzinnige absurde humor.
Het is dan ook meer dan zinnig dat de verhalen werden gebundeld in boekvorm. In 1993 waren er reeds twee versies met tekeningen van Jan Bosschaert, uitgegeven door Dedalus. Maar nu is er deze uitgebreide versie van de verhalen, aantrekkelijk gebundeld en rijkelijk voorzien van pittige illustraties.

Inhoudelijk gaan de verhalen over het dagelijkse leven van Sinterklaas en zijn Zwarte Piet tijdens de dagen net voor en tijdens zijn verjaardag wanneer hij hier in de buurt  vertoeft in het kasteel op de heuvel. De vele brieven die hij ontvangt en beantwoordt, de massa orders speelgoed die hij klaarmaakt, hoe hij op de daken rijdt met zijn paard en hoe Zwarte Piet door de schoorstenen afdaalt, zijn kleren, zijn boek en wat erin staat geschreven, zijn verheven taalgebruik, waarom zijn paard Slechtweervandaag heet, dat hij soms verstrooid is, hoe hij omgaat met al die valse sinterklazen, dat hij hoofdpijn krijgt als iemand zijn bestaan in twijfel trekt, enzovoort enzoverder.
Te veel om op te noemen, maar stuk voor stuk leuke weetjes verpakt in vlotte verhalen. De kleine Bart is daarbij de centrale figuur door wiens ogen we de verhalen mee beleven.
Matthyssen hanteert een vlotte pen waarvan groot en klein genieten. De volwassenen vooral van zijn absurde stijl die er veel humor aan toevoegt.
Dit alles is treffend geïllustreerd met al even absurde prenten. Met een vlotte en speelse lijnvoering maakt Van den Berghe miniatuurtjes die je verbeelding aanspreken. De nonchalante inkleuringen en de vale kleuren geven het geheel iets ouderwets mee, wat perfect past bij zowel de absurde stijl van de verhalen als bij de gezellig ouderwetse sfeer van Sinterklaas.

Kortom, een must voor iedereen, voor zowel de 'believers' als de 'non-believers'. Voor groot en klein dus om samen uren te genieten. Een aanrader!

 

Eric Vanthillo
november 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:12 november, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012