· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Gewoon anders

 Reeks:

 Portret

 Auteur:

 Luc Descamps

 Aantal blz.

 167

 Illustrator:

 (omslag) Marie Hochhaus

 ISBN:

 9789059329010

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 autisme, vriendschap, muziek

 Prijs: €

 15,95

 

 

Samuel is zestien jaar en zwaar autistisch. Het is erg moeilijk om contact met hem te krijgen. Zijn nieuwe buurmeisje Rani zit op muziekschool en kan prachtig zingen. Zij slaagt erin om met de klank van haar stem bij Samuel door te dringen. Zij bereikt iets bij Samuel dat anderen nog nooit gelukt is.

Dit bijzondere verhaal verloopt chronologisch. Er is niet zozeer spanning als wel een evolutie merkbaar bij Samuel. Tijdens het verhaal krijgt de lezer ook de ‘geschiedenis’ van Samuels leven.
Het verhaal draait voornamelijk rond het contact dat Rani met Samuel weet te leggen en haar erg warme en liefdevolle houding tegenover hem. Ze beschermt hem en stimuleert hem, maar dringt hem niets op.
Het verhaal wordt afwisselend verteld door de auteur vanuit een alwetende positie naast Samuel. Elk hoofdstuk eindigt met wat Samuel denkt en ervaart en de gedachten van Rani. Deze gedachten staan cursief weergegeven.
De twee hoofdpersonages zijn het sterkst uitgewerkt. Samuel is sterk autistisch en reageert op bijna niets. Hij heeft ook nood aan regelmaat en altijd dezelfde handelingen. Wat er bij hem omgaat is niet geweten. De auteur tracht dit toch te verwoorden om de lezer zo een beetje inzicht te laten krijgen in de afgesloten wereld van een autistisch persoon. Rani is een opgewekt meisje van 17. Zij bouwt een heel goede relatie op met Samuel. Ze is ook erg geduldig met hem en erg bezorgd en zorgend. De houding van enkele andere jongeren schetst hoe onbegrijpend mensen kunnen staan tegenover een autistisch persoon. Ze spotten met hem, vinden hem een idioot. Ook zijn eigen vader loopt absoluut niet hoog op met zijn zoon en weet geen positieve houding aan te nemen. Hij kan er niet mee om. Toch zal hij uiteindelijk positief evolueren.
Een mooi en aangrijpend verhaal met een hoog ‘feel-good’ gehalte.

 

Pol Van Damme
oktober 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:05 november, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012