· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Verschoppelingen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Suzanne Wouda

 Aantal blz.

 207

 Illustrator:

 (omslag) Bas Mazur

 ISBN:

 9789021669991

 Uitgever:

 Ploegsma

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 17de eeuw, Amsterdam, dievenbende

 Prijs: €

 16,95

 

 

De elfjarige Daniël verliest in enkele dagen tijd zijn ouders aan de pest. Enkel zijn zusje Saartje blijft over. In zijn zoektocht naar hulp komt hij zelf in een verpleeghuis terecht. Als hij daarna weerkeert naar huis, is zijn zusje verdwenen. Niemand weet waar naartoe. Daniël begint een zoektocht, maar dat is niet eenvoudig. Onderweg sluit hij vriendschap met Ciro, een jongen van zijn leeftijd. Maar dan worden beiden gevangen genomen door een dievenbende. Hoe kan hij nog ooit zijn zusje terugvinden?

Dit verhaal situeert zich in Amsterdam en omstreken, halfweg de zeventiende eeuw. Voor alleenstaande kinderen zoals Daniël en Ciro is het een gevaarlijke tijd. Dievenbendes en soldaten loeren langs alle kanten. Het nobele doel van Daniël om zijn zusje terug te vinden, lijkt op het zoeken naar een speld in een hooiberg.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Daniël door de auteur. De lezer kijkt dus mee naar de maatschappij door de ogen van Daniël. Hij ziet na een tijd ook in dat niet alles is zoals het lijkt en dat er door charlatans en kwakzalvers meer kwaad dan goed gebeurt. Hij voelt zich dan ook schuldig als hij aan die methodes mee moet werken. Enkele elementen uit het verhaal schaden jammer genoeg soms wel de geloofwaardigheid van het geheel. En gebeuren er toevallige toevalligheden om het verhaal verder te laten evolueren. Anderzijds geeft het verhaal wel een beeld van de toenmalige harde maatschappij zonder belerend te willen zijn.
Een avontuurlijk verhaal met een tijdsbeeld van het 17de eeuwse Holland. Goed voor enkele uren leesplezier.

 

Pol Van Damme
oktober 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:30 oktober, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012