· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Ridder zonder hart

 Reeks:

 

 Auteur:

 Cornelia Funke

 Aantal blz.

 199

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789045113074

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 Duits: Esther Ottens

 Leeftijd:

 +9

 Originele titel:

 Geisterritter

 AVI:

 9

 Thema’s:

 geesten, ridders, vriendschap

 Prijs: €

 14,95

 

 

De elfjarige Jon heeft het niet makkelijk: omdat hij het niet zo goed kan vinden met zijn stiefvader moet hij op kostschool. Het is dezelfde school waar zijn vader vroeger is geweest. Op een nacht verschijnen er vier geesten van middeleeuwse ridders onder zijn raam. Ze verkondigen dat ze niet zullen rusten vooraleer ze Jon hebben vermoord. Hij is doodsbang. Hoe kan je het opnemen tegen geesten? Gelukkig leert hij Ella kennen; haar oma weet wel raad...

Spannend verhaal met de nodige dosis humor zodat je het boek in één adem wil uitlezen. De auteur verbeeldt vol rijke fantasie een wereld van ridders die als geesten ronddwalen. Door de gedetailleerde beschrijvingen lijken de geesten-ridders wel erg realistisch en eng. Het boek zit vol onverwachte wendingen, grappige situaties en toevalligheden waarbij ook de vriendschap tussen Jon en Ella centraal staat.
Het verhaal is niet altijd even gemakkelijk te volgen omdat er ook een portie geschiedenis wordt verteld over de plaatsen en gebeurtenissen uit het verleden. Als lezer moet je je aandacht er goed bijhouden wanneer de verschillende namen van de historische personages aan bod komen.  Het is jammer dat er op het einde niet consequent over Ella (Jons vriendin) en Ela (de vrouw van Ridder Langzwaard) wordt geschreven want dat maakt het voor de lezer wat verwarrend! Maar dat doet uiteraard geen afbraak aan het geheel van het verhaal dat zorgt voor spannend leesplezier.

 

Hilde Umans
augustus 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:30 oktober, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012