· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Dat zou ik nooit doen!

 Reeks:

 

 Auteur:

 Bette Westera, Naomi Tieman

 Aantal blz.

 143

 Illustrator:

 Sylvia Weve

 ISBN:

 9789026133398

 Uitgever:

 De Fontein - Kwintessens

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 psychologie, gedrag, raadsels, verhalen, testjes

 Prijs: €

 12,95

 

 

In zeven hoofdstukken maken de auteurs de lezer duidelijk waarom hij/zij zich zo gedraagt, waarom mensen op die of die manier reageren, hoe hersenen impulsen verwerken of net niet of toch onbewust wel enzovoort.
Elk hoofdstuk begint met een zelftest waarbij de lezer alleen of in groep een bepaalde test moet uitvoeren. Daarna wordt op heel duidelijke en verstaanbare manier uitgelegd waarom dit gedrag zo gebeurt. Dat wordt dan gestaafd met een aantal voorbeelden, raadseltjes of experimenten die professoren hebben uitgevoerd. Elk hoofdstuk eindigt met een verhaal dat een band heeft met de uitgelegde informatie. Om de aangebrachte informatie daadwerkelijk te ondervinden zijn er in een aantal hoofdstukken en ook achteraan een aantal spelletjes beschreven die een bepaald gedrag – door inleving tijdens het spel – nog meer kunnen verduidelijken.
Door de eenvoudige en bevattelijke taal worden er heel wat dingen verhelderd die zelfs volwassenen kunnen boeien. Na het lezen van dit boek kijken kinderen – jongeren – anders tegen de maatschappij aan en gaan ze hun eigen gedrag eveneens kunnen toetsen aan de gegevens uit dit boek. Ook de spelletjes zijn bijzonder goed gekozen en meestal prikkelend genoeg om er mee aan de slag te gaan. Zodoende leren de kinderen al doende wat een bepaald gedrag voor gevolg heeft of hoe dit bij anderen overkomt.
Bij het boek hoort ook een website waar nog meer informatie en ook een aantal filmpjes zijn terug te vinden die de informatie visueel ondersteunen. Het is wel even zoeken om de juiste plek te vinden om deze filmpjes en zelfs werkbladen op te roepen, maar het is de moeite waard.
Een bijzonder bevattelijk boek voor jonge kinderen over menselijk gedrag en wat daaruit voortvloeit.
Een aanrader.

 

Pol Van Damme
oktober 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:31 oktober, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012