· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Breek een been

 Reeks:

 

 Auteur:

 Viola Vandomme

 Aantal blz.

 93

 Illustrator:

 Pieter Willems

 ISBN:

 9789401402019

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 theater, drama, werkboek, opdrachten, spel

 Prijs: €

 16,99

 

 

Elkaar geluk wensen voor een theatervoorstelling doe je met “Toi Toi Toi” of “Merde” of “Break a leg”. Vandaar de speelse titel voor dit theatrale doeboek: “Breek een been”.
Want speels is het zonder twijfel. Het leidt je, opdracht na opdracht, tot zelfgemaakte, interessante theaterscènes of -voorstellingen.
Twee personages, Thea Terr en Chou-fleur, beide bedacht door jongeren uit het
Gentse Larf!-Theateratelier, loodsen de lezer/speler doorheen de vele doe-opdrachten en interessante achtergrondinformatie.
In 2 bedrijven komen diverse  werkvormen en opdrachten aan bod. Helder en overzichtelijk. Onder het begeesterende motto van Bart Moeyaert: 'Alles is inspiratie'.
In een eerste bedrijf ('The world is your stage!') zijn de opdrachten netjes opgesplitst in de voor theatermakers bekende 5 W's: Wie, Wat, Waarom, Waar en Wanneer.
Hoe bouw je een personage op?  Hoe verdiep je je erin? Waar haal je je inspiratie voor een spannende scène?  Hoe kan je bestaande verhalen mixen met je eigen fantasie? Hoe creëer je spanning en diepgang in een scène? Hoe kan een bestaand kunstwerk je inspireren als decor om in te spelen? Enzovoort enzoverder...
Vele prikkelende opdrachten waartussen je naar eigen zin kan zappen. Je kan ze gebruiken op zich, of ze kunnen je op weg zetten en inspireren voor andere opdrachten.
In een tweede bedrijf ('On stage with your world') krijg je tips om al je bijeengesprokkelde ideeën door voorgaande oefeningen bij elkaar te laten komen tot een theatervoorstelling.
Hoe schrijf of verzin je boeiende dialogen? Welke stijl of genre kies je om je tekst tot leven te brengen? Hoe geef je extra sfeer door belichting? Enzovoort enzoverder ...
Tussendoor is er ook nog 'Coulissen Exclusief' waarin je randinformatie krijgt in de stijl van een exuberante roddelrubriek. Zoals 'op de koffie bij Hedda Gabler' of 'Een ontmoeting met Hamlet'. Of een moderne, aangedikte versie van Marieken Van Niemeghen. Ook gezochte en veroordeelde personen als Medea, Othello, Faust, Lucifer. Enzovoort enzoverder ...
Tot slot kan je lezen hoe bekende acteurs omgaan met zenuwen, hoe zij zich voorbereiden op een voorstelling, enz.

Kortom, een uitgebreid werk dat inspireert, vol werkzame opdrachten die helder geformuleerd zijn. Handig dus om in te snuisteren en ideeën te sprokkelen.
Dit alles in een originele en aantrekkelijke, hedendaagse vormgeving. De speelse collages en humoristische toetsen in de lay-out maken het geheel bijzonder aantrekkelijk.
Vandaar, binnen het aanbod van theater/drama-werkboeken, een aanrader!

 

Eric Vanthillo
oktober 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:31 oktober, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012