· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Wij zijn bijzonder

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ted van Lieshout

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Ted van Lieshout

 ISBN:

 9789025860660

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 poëzie, anders zijn, tolerantie, humor

 Prijs: €

 15,95

 

 

Met het boek 'Wij zijn bijzonder. Misschien zijn wij een wonder.' schrijft van Lieshout een bundel gedichten bij elkaar met een boodschap. Een boodschap tegen intolerantie, een pleidooi voor anders zijn of beter: voor zijn wie je zelf echt bent.

Met veel humor en originele wendingen beschrijft hij verschillende personages, dieren of voorwerpen van divers pluimage die allemaal wel iets bijzonders hebben:
drie jongetjes die op ballet wilden en de wijde wereld indansten, Joris Jan Bas op de klasfoto met een jurk aan en een strik in zijn haar, een juf met een acrobatische droom, een onberispelijk kind van onbesproken gedrag, de trein die alleen maar naar Zandvoort aan de zee wilde rijden, het meisje dat haar lange haren aan de wind gaf, de dief die de voordeur steelde, de drie mannen met hoedjes op in het bad, en nog veel meer.
De verzen zijn helder en gelaagd. Subtiele humor en een fijne emotionele lading vind je er voortdurend in terug. De meeste verzen hebben een verrassende pointe. Sommige verzen zijn lang uitgesponnen en klinken verhalend, andere zijn poëtisch kort en krachtig.
De illustraties van van Lieshout zelf versterken deze mooie verzen. Zoals we van hem gewend zijn experimenteert hij met verschillende technieken als bewerkte foto's, tekeningen, schilderijen en collages. Het kleurenpalet sluit steeds getrouw aan bij de sferen van de verzen.
Doorheen de ganse bundel dartelen en dansen de drie balletjongetjes door de prenten heen, alsof zij je mee op sleeptouw nemen. Dit geeft het geheel iets speels en luchtigs.
Het doelpubliek is heel divers. Jonge kinderen vanaf 5 jaar herkennen de eerste laag en de kleine emoties, oudere kinderen ontdekken de onderliggende lagen en volwassenen zullen zich verkneukelen aan de ironie.

Kortom, verscheidenheid troef met deze prettige poëzieprentenbundel vol herkenbare verzen en treffende illustraties. Een schat aan materiaal om over na te denken en te praten ivm anders zijn en aanvaarding. Daarom een aanrader voor groot en klein.

 

Eric Vanthillo
september 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 september, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012