· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Tekenaar in de dop

 Reeks:

 

 Auteur:

 Stéphane Nicolet

 Aantal blz.

 80

 Illustrator:

 Stéphane Nicolet

 ISBN:

 9789043914796

 Uitgever:

 Tirion Creatief

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 Frans: Henriëtte Gorthuis

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 Ton livre à dessiner

 AVI:

 

 Thema’s:

 tekenen, creativiteit, kunstonderricht

 Prijs: €

 16,95

 

 

Bij dezelfde uitgeverij en in nagenoeg dezelfde vorm verscheen eerder het boek dat je spelenderwijs leert schrijven onder de titel 'Schrijver in de dop'.
Deze keer prikkelen de makers je op dezelfde manier om je creativiteit tekenend bot te vieren.
Het resultaat is een stevig en werkbaar boek met grote ringen en achteraan een uitgebreide en geïllustreerde kladblok om te oefenen vooraleer je in het boek zelf tekent.
Want inderdaad, dit is een boek waarin je mag, of beter moét tekenen.

De makers prikkelen je verbeelding en je 'tekendrift' en bouwen alles netjes op zodat je stap voor stap begeleid en ondersteund wordt.
Het begint met een bondige, persoonlijke motivatie om te tekenen en een korte handleiding bij dit boek: het is opgebouwd als een speelse dialoog tussen de maker en de lezer vanuit het principe 'meester – leerling'.
Eerst word je aangemaand om een persoonlijk koffertje samen te stellen met allerlei benodigdheden, waarna je aan de slag kan.
Je leert via de potlodentemmer omgaan met je potlood. Hoe je een krabbel kan veranderen in een dier. Of hoe je een geit kan tekenen op verschillende wijzen. Daarna ga je op zoek naar een persoonlijke stijl om een konijn te tekenen.
Vervolgens krijg je ook nog tips en opdrachten in verband met grootte, fantasie, gelaagdheid, perspectief, reliëf, schaduwen, contrasten, kleuren, lichamen, expressie, enz. ...
Kortom, te veel om op te noemen maar genoeg om je beetje bij beetje te sturen naar het illustreren van eigen boekjes vol fantasie en plezier.
Ondertussen passeren tal van technieken de revue: tekenen met verschillende materialen, kleien, knutselen met vindmaterialen, collages, foto's bewerken of aanvullen, drukken, stempelen, schimmenspel, enz. ...
Het geheel is zo opgebouwd dat je nauwelijks voelt dat je aan het leren bent. De uitdagende stijl doet je experimenteren en je grenzen verleggen.
Ondertussen smokkelen de makers ook nog voorbeelden uit de kunstgeschiedenis tussen de vele oefeningen in. Zoals de Mona Lisa van Da Vinci, De zomer van Arcimboldo, het Konijn van Dürer, schetsen van Messerschmidt, enz.
De tekst is niet altijd even eenvoudig, maar dat belemmert het tekenproces niet. Af en toe de inschakeling van een volwassen begeleider kan handig zijn.

Kortom, net als het andere boek dat je stimuleerde om te schrijven, verdient dit boek ook een plek in elke klas of groep waar kinderen bezig zijn met creativiteit. Maar even goed thuis in de privésfeer zal dit boek stevig verwelkomd worden door tekengrage kinderen. Daarom een terechte aanrader!

 

Eric Vanthillo
augustus 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 september, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012