· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Lowie

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ann Vanderstraeten

 Aantal blz.

 79

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789044818031

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 België, verdraagzaamheid, vriendschap

 Prijs: €

 14,95

 

 

Arnout woont in Brussel. Niet het Brussel dat we nu kennen, maar het Brussel na de Grote Slag waarbij Vlaanderen onafhankelijk is geworden en waarbij de Franssprekenden de stad hebben laten teloorgaan en verloederen.
Terwijl zijn vrienden op reis zijn, besluit hij een leegstaand pand te verkennen. Daar ontmoet hij Lowie, een nieuwe vriend met een levenservaring waarvan hij heel wat kan leren. Zij spelen in het lege gebouw en onderzoeken het op sporen van voor de Grote Slag.

Dit verhaal start veelbelovend: België na de opsplitsing van Vlaanderen en Wallonië en Brussel als verloederde stad omdat de Europese instellingen er zich hebben uit teruggetrokken.
Maar deze aanzet is onvoldoende uitgewerkt om er een beklijvend verhaal van te maken. De auteur mengt verschillende verhaallijnen waardoor alles wat op de vlakte blijft: de vriendschap tussen Lowie en Arnout, het gezinsleven van Arnout met zijn ouders en vooral met zijn vader die steeds woest is op de Franssprekenden, het ontdekken van een groot geheim in het lege gebouw, Arnout die worstelt met zijn identiteit, de opbloeiende liefde voor Veerle, en meer.
Je blijft als lezer ook op je honger zitten omtrent het verloop van die zogenaamde 'Grote Slag'.
Het einde laat je verweesd achter zonder verhelderende afronding. Er is wel een originele epiloog aan toegevoegd, maar dat kan dit euvel niet oplossen.

 

Eric Vanthillo
september 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 september, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012