· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Kunst(en)makers

 Reeks:

 

 Auteur:

 Juf Marit

 Aantal blz.

 95

 Illustrator:

 Herman van Heusden (foto's)

 ISBN:

 9789044817379

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 kunst, kunstenaars, handvaardigheid

 Prijs: €

 19,95

 

 

Juf Marit heet voluit Marit May, is leerkracht plastische kunsten in de basisschool, geeft workshops  onder het motto 'Ieder kind heeft het in zich' en heeft ook een eigen website (zie link boven).
Dat zij houdt van en pleit voor laagdrempelige kunstededucatie blijkt ook duidelijk uit haar boek.

Daarin toont zij aan dat kinderen kunnen schilderen als echte kunstenaars.
Haar inspiratie haalt zij bij 20 bekende kunstenaars, zoals Karel Appel, Wassily Kandinsky, Andy Warhol, Jan Cremer, Joan Miro, Henri Matisse, Corneille en vele anderen.
Per kunstenaar vertelt zij eerst kort over diens leven,  inspiratie en manier van schilderen.
Daarna beschrijft zij in een aantal heldere stappen hoe jij zelf een schilderij kunt maken in de stijl van en met dezelfde technieken als de betreffende kunstenaar.
Dat het werkt, bewijzen de vele foto's van schilderijen die kinderen maakten onder haar deskundige begeleiding.
De beschrijvingen van de kunstenaars zijn helder en lezen vlot. Zij zijn op kindermaat geschreven en wakkeren je interesse aan.
De concrete stappenplannen om aan de slag te gaan zijn al even helder en dank zij de voorbeelden op foto ernaast gebruiksklaar.
Dit alles wordt netjes omkaderd met de nodige info voor- en achteraan: een voorwoord waarin zij bewogen pleit voor gedegen kunstbegeleiding om kinderen de nodige (kunst)kansen te bieden, een lijst benodigdheden, algemene tips die nodig zijn om ongestoord te kunnen 'kunstelen', tips om je kunstwerk op te hangen, en een verklarende woordenlijst.
Het enige nadeel van dit boek (hoewel het voor sommigen een voordeel zal zijn) is de veelheid. 20 heel diverse kunstenaars op een rijtje is erg veel. Daardoor blijft het geheel op de oppervlakte en zijn de oefeningen eenzijdig.
De gehele uitgave is verzorgd en eigentijds. De aantrekkelijke, paginagrote foto's werken aanstekelijk. De vele her en der verspreide kleurrijke spetters, verfstreken en figuren, maken het geheel speels en vrolijk. De gemaakte kunstwerken krijgen een extra dimensie door ze te tonen in speelse 3D-ruimtes.

Kortom, een degelijk werk met vele gebruiksklare tips dat vele kinderen zal stimuleren en dat volwassenen inspireert om kinderen kunsteducatief te begeleiden.

 

Eric Vanthillo
september 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 september, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012