· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het paard

 Reeks:

 

 Auteur:

 Elvis Peeters en Nicole Van Bael

 Aantal blz.

 40

 Illustrator:

 Paul Verrept

 ISBN:

 9789064458422

 Uitgever:

 Larrios

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 4

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 fantasie, lef, durf, verwondering, absurdisme

 Prijs: €

 7,95

 

 

Omtrent middernacht, terwijl de maan drie kwartier wees,  klom een paard op een ladder. Nog voor Ali kon reageren verscheen het paard voor zijn raam en sloeg het de ruit aan diggelen. “Stoor ik?”, vroeg het paard heel gewoon.
En zo zitten we meteen in dit fantasierijke verhaal vol absurde wendingen over een paard dat zijn eigen gangetje gaat temidden de wereld die gewoon doordraait.
Het slaapt op het groene tapijtje naast Ali's bed. 's Ochtends poetst het zijn tanden in de badkamer en neemt het zijn ontbijt in de voortuin. Een hond die wil plassen wordt door hem fel berispt: “Je bederft mijn ontbijt!” Wat later stuiteren zijn eigen vijgen onderuit zijn staart op het gras, als ontbijt voor de vliegen. Terwijl Ali naar school gaat om te leren over het verschil tussen koeien en paarden, rent het paard door de stad op zoek naar een nieuwe ruit.
Zijn tocht terug naar huis met de spiegelende ruit op zijn zij zet heel wat mooie acties in gang. De wereld gaat er letterlijk én figuurlijk van schitteren.
Terug thuis vindt het de sleutel onder de mat en vervangt het de ruit in Ali's kamer. Daarna installeert het zich lekker languit met een biertje in de ligstoel in de tuin en droomt ... Of niet?...

Dit bescheiden boekje met slappe kaft biedt je meer dan je op het eerste zicht zou vermoeden.
Peeters schrijft met vlotte pen een absurd verhaal vol herkenning waarin alles mogelijk is.  Het personage van het paard is duidelijk een dier met de trekken van een mens. Dit leidt tot waanzinnige situaties. De auteur bezondigt zich nergens aan de overdrijving, waardoor de humor licht en prettig blijft.
Hier en daar verweeft hij wat poëtische kwaliteiten in het verhaal, wat de toon oplicht. Zeker als het paard doorheen de stad galoppeert met de spiegelende ruit, waarin een jongen en een meisje elkaar 'vinden' en waarin een oude man glundert bij de fijne herinneringen.
De illustraties van Verrept kloppen als een bus bij al deze absurdistische 'kronkels'. Hij tekent, schetst en kleurt met zwier sferen en personages bij elkaar die het verhaal versterken. Zijn licht naïeve stijl die de realiteit overtroeft stemt je blij en doet je glimlachen.
Dit boekje is moeilijk te vatten voor 1 leeftijd, maar de achterflap verwoordt het perfect: 'Voor al wie jong genoeg is om het te begrijpen' ...

 

Eric Vanthillo
augustus 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 september, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012