· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Mijn zus woont op de
 schoorsteenmantel

 Reeks:

 

 Auteur:

 Annabel Pitcher

 Aantal blz.

 239

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789049924430

 Uitgever:

 Pimento - Mistral

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 Engels: Ellis Post Uiterweer

 Leeftijd:

 + 15

 Originele titel:

 My Sister lives on the Mantelpiece

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 dood, gezin, liefde, racisme, andere culturen

 Prijs: €

 10,00

 

 

Jamie, wiens dode zus Rose op de schoorsteenmantel 'woont' in een urne, vertelt in dit boek zijn hoogstpersoonlijke relaas van hoe zijn gezin omgaat met haar dood.
Vijf jaar na de feiten, waarin Rose het slachtoffer was van een terroristische aanslag door moslimextremisten, is er veel gebeurd maar ook zoveel niet. Zijn ouders zijn gescheiden. Moeder is in Londen gebleven met een andere man en kijkt niet meer naar hen om. Vader is met hem en Jasmine, de tweelingzus van Rose, verhuisd naar het platteland. Hij rouwt nog steeds om zijn dode dochter op een overdreven,  pathetische wijze en kan geen afscheid nemen van haar as. Hij verliest zich in de drank. Ondertussen zoekt Jasmine zich een imago en wil zij niet eten. Te midden deze ellende tracht Jamie zich staande te houden. Hoewel dat niet eenvoudig is. Gelukkig is er zijn lievelingskat Roger en op school zijn vriendinnetje Sunya. Maar ook dat verloopt niet erg vlot omdat zij moslim is, en sinds de aanslag die zijn zus vermoordde, haat zijn vader al wat 'bruin en moslim' is.
Uiteindelijk zal de wedstrijd 'Britain's Got Talent' op TV hun leven grondig veranderen. Niet zoals het programma het zelf belooft of zoals Jamie het oorspronkelijk had gewild en gedacht, maar toch ...

Dit literaire debuut is een schot in de roos. Pitcher vertelt een pakkend verhaal door de ogen van een jongen die tracht te overleven in een voor hem dolgedraaide omgeving. Zij doet dit met een nuchtere en directe schrijfstijl en met een frisse en ontwapenende humor.
Jamie tracht de dingen naar zijn hand te zetten met een vaak naïef maar altijd grenzeloos optimisme. Zijn vele hersenspinsels en vruchteloze pogingen smeken om sympathie en maken dat je met hem meeleeft tot het hartverscheurende maar terechte einde. Dit maakt het verhaal nog schrijnender dan het al is.

Een terechte aanrader. Meeslepend en aangrijpend. Voor zowel jong als oud!

 

Eric Vanthillo
augustus 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:20 september, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012