· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Helse machines

 Reeks:

 

 Auteur:

 Philip Reeve

 Aantal blz.

 317

 Illustrator:

 (omslag) David Wyatt

 ISBN:

 9789022554647

 Uitgever:

 De Boekerij

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 Engels: Jacques Meersman

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 Infernal Devices

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 toekomst, gezin, avontuur

 Prijs: €

 18,95

 

 

Anchorage-in-Wijnland ligt al zestien jaar veilig weggeborgen ergens in het hoge noorden van het Oude Continent. Wren, de dochter van Tom en Hester, verveelt zich en wil avonturen beleven zoals haar ouders dat vroeger ook deden. Tot er plots een vaartuig van de Straatjongens opduikt. Wren ontdekt dit en als ze dan ook nog ruzie krijgt met haar moeder, gaat ze in op het voorstel van de Straatjongens. Ze wordt echter ontvoerd. Tom en Hester gaan achter haar aan, terug naar plekken waar ze nooit meer hadden willen komen.

Dit is het derde verhaal over een toekomstige wereld die de auteur heeft gecreëerd, eerst in ‘Levende steden’ en vervolgens in ‘Jagersgoud’. Het verhaal gaat verder waar het vorige eindigde, al zijn er ondertussen al een aantal jaren verstreken. Om het verhaal goed te kunnen begrijpen is het noodzakelijk om de vorige delen uit deze reeks te lezen, anders valt er geen touw aan vast te knopen. De bizarre en onherbergzame wereld die de auteur heeft gecreëerd, voert de lezer mee naar een ongekende wereld. Het verhaal wordt verteld door een alwetend auteur die zijn vertelstandpunt verplaatst naar het personage dat op dat moment noodzakelijk is voor het verhaal. De dreiging voor Tom en Hester ligt niet zozeer bij hun zoektocht naar hun dochter dan wel bij de Groene Storm, een beweging die al jaren onverbiddelijk strijd voert en door vreemde, weinig menselijke wezens wordt geleid. Toch is er in al die jaren dat Tom en Hester in Anchorage verbleven iets veranderd in hun relatie. Hester komt hardvochtiger en strijdvaardiger over. Enerzijds wil ze absoluut haar dochter redden en daarvoor gaat ze – letterlijk – over lijken. Maar anderzijds komt haar vroegere strijdlust weer boven en lijkt ze een duister geheim te hebben dat koste wat kost geheim moet blijven.
Het verhaal heeft heel wat vaart, maar is minder spannend dan de vorige verhalen en volgt een vrij strikt chronologisch vervolg. Er zijn ook minder verhaallijnen die elkaar kruisen of ontmoeten.
Goed voor een aantal uren ontspannen leesplezier. Het is wachten op het afsluitende deel van deze reeks.

 

Pol Van Damme
augustus 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:20 september, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012