· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Delilah – familiegedoe@home

 Reeks:

 

 Auteur:

 Sarah Ockler

 Aantal blz.

 204

 Illustrator:

 (omslag) Erwin van Wanrooy

 ISBN:

 9789000300099

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 Engels: Sanne Parlevliet

 Leeftijd:

 + 15

 Originele titel:

 Fixing Delilah

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 gezinsrelaties, verliefdheid, familieruzie

 Prijs: €

 17,99

 

 

Na de dood van haar oma trekt Delilah met haar moeder naar het ouderlijk huis in Vermont. Haar moeder is daar acht jaar geleden met slaande ruzie vertrokken en sindsdien is Delilah er nooit meer geweest. De relatie tussen Delilah en haar moeder is moeilijk. Delilah zet zich af tegen haar moeder door allerhande tegendraads gedrag terwijl haar moeder zich fanatiek op haar werk stort. In Vermont ontmoet Delilah een jeugdvriend en maakt ze kennis met enkele interessante mensen. Het wordt een confronterende zomer voor alle betrokkenen.

Dit verhaal draait voornamelijk rond de personages van Delilah en haar moeder en hun onderlinge moeilijke relatie. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Delilah in de ik-vorm. Daardoor ervaart de lezer de gebeurtenissen en ontwikkelingen eveneens enkel door de ogen van Delilah en wordt alle informatie over andere personages gezien doorheen Delilah’s ogen.
Tijdens haar verblijf in haar oma’s huis wil Delilah weten wat er gebeurd is, maar daar wil haar moeder noch haar tante iets over kwijt. Als Delilah’s moeder haar eindelijk haar geheim vertelt, volgt er een uitbarsting die het kantelpunt is die een ommekeer in hun relatie in gang zet.
Er komen heel wat thema’s aan bod in dit goed opgebouwd verhaal. Familiekwesties komen in vele families voor en dit verhaal kan een aantal kapstokken bieden voor jongeren die met dezelfde vragen worstelen als Delilah. Niet dat het pasklare antwoorden biedt, maar wel dat het verhelderend kan werken en de lezer laat inzien dat er mogelijk meer achter dingen schuilt dan op het eerste gezicht lijkt.
Een enkele keer valt de auteur wel in de valkuil van gekende clichés. Zo gaat er net een GSM af op een moment dat er een belangrijke onthulling zou kunnen gebeuren of denkt Delilah haar vriend te betrappen als die een ander meisje omhelst, met alle gevolgen vandien.
Toch kan dit verhaal de lezer boeien en komen de gebeurtenissen, herinneringen en personages levensecht en geloofwaardig over. Beslist de moeite waard.
Een boek dat hetzelfde onderwerp heeft als dit verhaal is ‘Birdie’ van Laure Van den Broeck; al is dat verhaal minder toegankelijk en herkenbaar dan ‘Delilah’.

 

Pol Van Damme
augustus 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:20 september, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012