· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De booschapper

 Reeks:

 

 Auteur:

 Markus Zusak

 Aantal blz.

 349

 Illustrator:

 (omslag) Studio Jan de Boer BNO

 ISBN:

 9789044332476

 Uitgever:

 The House of Books

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 Engels: Eefje Bosch

 Leeftijd:

 + 15

 Originele titel:

 I am the Messenger

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 eigenwaarde, doel in het leven, vrienden, zorg

 Prijs: €

 17,95

 

 

Ed Kennedy is met zijn vrienden toevallig in een bank wanneer die overvallen wordt. Als Ed de overvaller kan overmeesteren, komt hij in de krant en mensen herkennen hem op straat. Maar verder is hij een heel onopvallende taxichauffeur met weinig toekomstmogelijkheden. Dan krijgt hij een speelkaart toegestuurd met daarop enkele adressen en tijdstippen. Ed weet dat er iets van hem verlangd wordt. Maar wat? En wie zit er achter die boodschappen?

Dit verhaal zit ongemeen ingenieus in elkaar. Vanaf Ed de eerste speelkaart krijgt toegestuurd, is de lezer eveneens in de ban van de missie van Ed.
Het verhaal begint eigenlijk bijna onbenullig: midden tijdens de bankoverval leuteren Ed en zijn vrienden over de auto van één van hen. Het is zelfs grappig en er gaat dan ook bijna geen dreiging uit van dat gebeuren. Het geeft een beeld van hoe Ed en zijn vrienden in het leven staan: gelaten, met weinig positieve vooruitzichten. Maar dat verandert als Ed aan zijn missie begint. Langzaam maar zeker evolueert hij naar iemand die zich de dingen aantrekt, oog krijgt voor wat er moet gebeuren en daar voldoening in vindt. De opdrachten variëren maar komen geleidelijk aan dichter en dichter op zijn eigen huid zitten tot Ed zelf beseft wat het einddoel is.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Ed, in de ik-vorm. De lezer krijgt daardoor een bijzonder goed beeld van Ed. Hij/zij leert de vrienden van Ed ook kennen doorheen de ogen van Ed en ook zijn hopeloze verliefdheid op zijn beste vriendin. Alles wat Ed denkt, zegt of doet wordt heel minutieus verwoord. Wat iemand denkt, gebeurt ook niet altijd in volledige zinnen en dat doet de auteur eveneens, waardoor de lezer nog meer betrokken raakt bij Ed. Vanaf de eerste zin, zit de lezer mee in het verhaal en hoewel het een eerder lijvig boek is, verveelt het nooit of valt het nooit stil. Uiteindelijk heeft de auteur een bedoeling met dit verhaal. Dat ontdekt de lezer aan het einde van het verhaal. (Er staan zelfs een reeks discussievragen achteraan in het boek.)
Doorheen het verhaal laat de auteur zijn personages ook uitspraken doen die de lezer laten stilstaan en nadenken over wat er wordt gezegd of gedaan en wat het voor hemzelf/haarzelf zou kunnen betekenen.
Een bijzonder boek dat de lezer wil aanzetten om over zijn/haar leven grondig na te denken.
Een aanrader!

 

Pol Van Damme
augustus 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:20 september, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012