· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Spinder

 Reeks:

 

 Auteur:

 Simon van der Geest

 Aantal blz.

 231

 Illustrator:

 Karst-Janneke Rogaar

 ISBN:

 9789045112800

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 insecten, ruzie, gezin, geheim

 Prijs: €

 13,95

 

 

Hidde en Jeppe zijn twee broers die veel alleen thuis zijn. Hidde heeft een kelder waar hij insecten houdt terwijl Jeppe muziek speelt in een bandje. Nu wil Jeppe de kelder van Hidde inpalmen. Dit is het begin van een bittere strijd tussen beide broers.

Het boek is in dagboekvorm geschreven en gericht aan de lezer. Hidde houdt het dagboek bij om zo de pesterijen van zijn broer en de gebeurtenissen bij zijn insecten op te schrijven en door te geven aan een ‘betrouwbaar iemand’, de lezer. Doorheen de verhalen die Hidde opschrijft, krijgt de lezer een beeld van beide jongens en hun houding tegenover elkaar. Ze hebben ook een groot geheim dat ze nooit willen vertellen. Dat dit heel erg op hen weegt, komt doorheen het verhaal heel duidelijk naar voren. Ze lijden eronder en zoeken een manier om het ofwel te vergeten ofwel tegen elkaar te gebruiken, als drukmiddel.
De lezer krijgt een heel herkenbaar en realistisch beeld van de twee jongens; elkaar bedreigen, de ander pesten, in de put zitten om wat er gaat gebeuren… De twee kinderen evolueren doorheen het verhaal en de lezer leert ook hun ‘zwakke plekken’ kennen. Die ‘zwakke plakken’ gebruiken ze dan ook weer tegen elkaar.
Hidde vergelijkt de houding van de insecten ook als ‘spiegel’ om hun eigen houding te verantwoorden of te bepalen. De tekeningen passen heel erg goed bij dit dagboek. Ze zijn kinderlijk maar niet kinderachtig.
Luchtig verteld verhaal met een ernstige ondertoon dat menig jongere kan boeien.

 

Pol Van Damme
juli 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:05 augustus, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012