· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Niet zonder liefde

 Reeks:

 

 Auteur:

 Marita de Sterck

 Aantal blz.

 162

 Illustrator:

 (omslag) Getty Images

 ISBN:

 9789045113197

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 liefde, relaties, parkour, Antwerpen

 Prijs: €

 13,95

 

 

In het Centraal Station van Antwerpen wacht Arjun op zijn vriendin Juma. Hun liefde is geheim, maar Arjun wil dat ze het nu eindelijk thuis vertellen. Juma gaat er echter vandoor, de metro in. Ze vlucht, zoals ze wel meer doet als er problemen rijzen. Arjun stormt haar bovengronds achterna en gaat geen hindernis uit de weg. Hij is een traceur, vol van Parkour, de kunst van het bewegen.
Zal hij zijn vriendinnetje inhalen en haar kunnen overtuigen?

Ook in dit verhaal van Marita de Sterck staat een relatie centraal, die niet altijd ‘rozengeur en maneschijn’ is. Het schetst twee jongeren die elkaar graag zien, maar door onzekerheden en twijfels aan banden zijn gelegd.
Het verhaal verspringt van het ene personage naar het andere waardoor de lezer een aantal fragmenten krijgt die zich in het slot tot één geheel samensmelten. De lezer krijgt ook de achtergrond van beide hoofdpersonages aangereikt zodat het plaatje helemaal compleet raakt.
Daarnaast brengt de auteur ‘Parkour’ onder de aandacht; een manier van bewegen doorheen de ‘jungle’ van de stad, gebruik makend van alle mogelijke klim-, spring-  en klautermogelijkheden die een stad aanbiedt; muurtjes, trappen, paaltjes, banken … Op internet zijn daarover talloze filmpjes te vinden. De auteur gebruikt dit ook om een andere reden. Arjun laat zich door obstakels niet tegenhouden; of het nu fysieke obstakels zijn of emotionele. Hij tracht er een oplossing voor te vinden, al lukt dat niet zoals hij het gedacht had. Beide jongeren hebben een probleem met hun ouders en dat vertaalt zich ook in hun relatie naar elkaar toe. Het verhaal werkt naar een climax toe die gelukkig positief eindigt, maar waarna de personages weer zelf verder zullen moeten.
Een bijzonder liefdesverhaal dat zich volledig in Antwerpen afspeelt over een tijdspanne van slechts enkele uren.

 

Pol Van Damme
juli 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:05 augustus, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012