· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Lotte aan het woord

 Reeks:

 

 Auteur:

 Toon Tellegen

 Aantal blz.

 64

 Illustrator:

 Gerda Dendooven

 ISBN:

 9789045113210

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 7

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 taal, woorden, fantasie, creativiteit

 Prijs: €

 14,95

 

 

Lotte is geobsedeerd door woorden. Zij speelt ermee, vervormt ze, verzint er nieuwe, maakt combinaties, ... Haar ganse leven lijkt te bestaan uit woorden en tussendoor bevraagt ze zichzelf of haar omgeving erover.
Later wil ze woordenmaker worden. Een gewoon woord kost 10, een bijzonder woord 20 euro. Zoals bv. het hele dure 'vooropdonderslagroomtaartschepnetjes'.
De dagen van de week geeft ze kleuren. Zoals de zondag rood. Steenrood. Bloedrood.
Haar pop kleedt zij aan met woorden in de vorm van kleren uit de verkleedwoordendoos.
De duif die ze op de schutting ziet zitten is ook een woord. En als hij 'roekoe' doet, is dat ook een woord. Maar als Lotte 'brkrglnrschrrr' doet, is dat ook een woord?
En zijzelf, is zij een woord? Mama vertelt haar dat zij niet één woord is, maar honderdduizendmiljoen woorden en al die woorden betekenen 'lief'.
Er zijn wel erg veel woorden. Kan je woorden weggooien? En welk woord mag er dan verdwijnen? 'Inslapen', dat mag weg. Want daar houdt zij niet van.
...

Toon Tellegen toont zich hier weer van zijn beste kant als woordenjongleur. Hij goochelt met woorden, geeft ze nieuwe betekenissen, rukt ze uit hun verband, combineert ze, ... Een en al verrassende creativiteit. Hij plaatst dit alles in een speels verhaal dat je met veel plezier leest, steeds helder en inventief.
Het verhaal omhelst één vrije zondag, van het vroege opstaan, waarbij de woorden aan haakjes aan de muur hangen, tot aan het inslapen, waarbij de nacht het woord krijgt. Ertussenin beleeft en bedenkt Lotte tal van daden en zaken met woorden.
Het geheel verrast, verwonderd en doet je nadenken over taal. Het zet je tegelijkertijd aan tot ongebreidelde taal- en woord-creaties.
De tekeningen van Gerda Dendooven maken het verhaal helemaal af. Zoals de auteur op een virtuoze manier speelt met taal, verbeeldt zij al even virtuoos zijn woorden. De combinatie van collages en schilderijen is verrassend en draagt een stevige, eigen stijl. De grote kleurvlakken maken het geheel vrolijk. De figuren die zij erop schildert met ruwe, transparante borstelstreken zijn expressief en herkenbaar. De composities zijn verrassend en prikkelen je verbeelding. De manier waarop zij woorden en -beelden verwerkt in haar tekeningen klopt perfect en geeft het verhaal zijn duidelijke meerwaarde.

Kortom, een gelaagd en origineel werk dat zowel kinderen als volwassenen boeit en prikkelt. Vandaar een terechte aanrader.

 

Eric Vanthillo
juni 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 juni, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012