· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Benjamin Schillings droom

 Reeks:

 

 Auteur:

 Rolf Lappert

 Aantal blz.

 208

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789056724412

 Uitgever:

 Signatuur

 uitgavejaar

 2012

 Vertaler uit…:

 Engels: Jan Bert Kanon

 Leeftijd:

 + 16

 Originele titel:

 Pampa Blues

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 samenleven, dromen, opgroeien, liefde

 Prijs: €

 16,95

 

 

Benjamin Schilling, 16 jaar oud (bijna 17), woont met zijn dementerende grootvader in Wingroden. Zijn beide ouders zijn afwezig. Zijn vader is gestorven en zijn moeder reist de wereld rond als jazz zangeres. Wingroden is niet groter dan een gehucht waar de tijd, het leven en de mensen zo goed als stil zijn blijven staan. Benjamin verzorgt zijn grootvader Karl en knutselt aan zijn Volkswagenbusje om ooit naar Afrika te reizen, waar zijn vader gestorven is. Maslow, de uitbater van het enige plaatselijke café, wil Wingroden op de wereldkaart zetten door Ufo's te laten verschijnen.
Zo gaat het leven er zijn gangetje, tot de jonge Lena opduikt. Is zij een journaliste? En aldus de ideale persoon om het nieuws over de Ufo's te verspreiden? Of iemand anders? En wat komt zij doen in dat vergeten 'gat' waar 'zelfs honden zuipen'?
Haar levensmotto is dat je je leven niet moet dromen, maar je droom moet leven. Wat voor de mensen van Wingroden niet zo vanzelfsprekend is. Ben voelt zich tot haar aangetrokken, maar dit loopt niet van een leien dakje.

Lappert is een rasverteller. Hij construeert een kleurrijk verhaal dat je meesleept. Zijn beeldende schrijfstijl is zinnelijk en de toon ervan is licht en doorspekt met een milde humor die soms heerlijk absurdistisch is. Zoals de grootvader Karl die voortdurend tijdschriften doorzoekt naar blauwe snippers papier waarmee hij de muur van zijn kamer bekleeft, snipper na snipper. Ook de acties en ideeën van Maslov spreken sterk tot de verbeelding.
Het leven in Wingroden gaat dag na dag zijn gangetje. Ieder heeft er duidelijk zijn dromen, maar het realiseren ervan is van een andere orde. Je leeft met de bewoners mee door de ogen van de opgroeiende Ben. Hij worstelt met de afwezigheid van zijn ouders en met de voortdurende zorg voor zijn grootvader. Lappert weet zich goed in te leven in de gedachten van een opgroeiende tiener met de verantwoordelijkheid van een volwassene.
De komst van Lena zet alles op zijn kop en doet zijn leven wankelen.

Een fascinerende coming of age–roman voor dus zowel oud als jong vanaf 16 jaar.

 

Eric Vanthillo
juni 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 juni, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012